NES i Stranka za BiH neće biti dio vlasti na državnom nivou

05/01/2023
1 minuta čitanja

Nakon današnjeg sastanka stranaka Osmorke i SNSD-a obratio se i predsjednik NES-a Nermin Ogrešević ističući kako su njegova stranka i Stranka za BiH tražili da SNSD povuče sporni Zakon o nepokretnoj imovini RS-a te kazali kako neće biti dio vlasti na državnom nivou.

Ogrešević je nakon što su sastanak napustili predstavnici NES-a i SBiH kazao da te stranke više neće učestovati u radu Osmorke na državnom nivou.

“Ekskluzivno da vam kažem da SBiH i NES neće biti većina na državnom nivou. U svim dubinskim aspektima problem je bio u komunikaciji i nije bilo dovoljno informacija. Mi smo pitanje državne imovine problematizirali”, kazao je predsjednik NES-a.

Mišljenja je da su dvije stranke trebale imati četiri ministarstva i rukovodeće pozicije na državnoj razini. Kazao je i kako ostatak stranaka Osmorke sa SNSD-om razgovarao o potpisivanju sporazuma sa Islamskom zajednicom i pitanju bosanskog jezika u institucijama.

“Mi nismo zadovoljni sa potezima koji su povučeni. To je u redu. Kolege i njihove političke stranke mogu imati drugačije mišljenje i možda znaju nešto više. Mi smo dali šansu procesu da se vodi. Rezultat je takav da bi NES i Stranka za BiH mogle nositi taj teret vlasti i odgovornosti pod ovim uvjetima na nivou države”, kazao je Ogrešević.

Istakao je kako ne izlaze iz Osmorke zbog SDA i DF-a te da te stranke imaju svoje politike.

“O nasljeđu SDA vladavine smo se izjasnili i oni su imali priliku da pokažu rezultate i vrline. Ne radimo ovo proračunato i sa tom amerom. Navikli smo biti u opoziciji većinu svog političkog rada. Naš rad je dugoročan i bit ćemo strpljivi i boriti se za rješenja koja su dobra za državu i njen napredak”, istakao je Ogrešević.

Prethodni tekst

Zaimović: Priprema li Schmidt ponovo intervenciju? Neka objasni šta znače najave predstavnika ‘Osmorke’!

Sljedeći tekst

Nikšić: Razgovarali smo i o potpisivanju sporazuma između države i Islamske zajednice

Idina vrh