Zaimović: Priprema li Schmidt ponovo intervenciju? Neka objasni šta znače najave predstavnika ‘Osmorke’!

05/01/2023
1 minuta čitanja

Otvara se pitanje, da li možda na kraju očekivati da se u Ustav direktno upiše da će vlast ubuduće biti HDZ i Osmorka i čemu onda uopće izbori, kao i demokratske institucije. Pozivam OHR da pojasni navedene indicije, te da vrlo ozbiljno shvati trenutnu situaciju u BiH – rekao je Mirsad Zaimović

Najava predstavnika ‘Osmorke’ da će ponovo doći do izmjena propisa, kada je u pitanju uloga Doma naroda, otvara sasvim ozbiljne sumnje da visoki predstavnik ponovo priprema intervenciju u propise Federacije, izjavio je zastupnik Stranke demokratske akcije u Parlamentu Federacije BiH Mirsad Zaimović.

Ne znam šta su Schmidtove namjere, na njemu je da objasni o čemu govore. Ali ako OHR uistinu namjerava ponovo mijenjati propise, onda će Schmidt izgubiti kredibilitet, jer već jednom ih je mijenjao da bi omogućio HDZ-u vlast, a sada bi to radio za potrebe Osmorke – kazao je Zaimović.

mirsad-zaimovic


Dodaje da je nedopustivo i mogle bi se, kako navodi, očekivati ogromne političke, pa i društvene turbulencije, ako bi Schmidt mijenjao propise za račun kako bi preferirao jednu političku koaliciju, a nanio štetu SDA.


– To zvuči kao povratak u neke sisteme koji se ne mogu nazvati demokratskim gdje je u Ustavu bilo upisano kojoj partiji pripada vlast, bez obzira na volju naroda.


Otvara se pitanje, da li možda na kraju očekivati da se u Ustav direktno upiše da će vlast ubuduće biti HDZ i Osmorka i čemu onda uopće izbori, kao i demokratske institucije. Pozivam OHR da pojasni navedene indicije, te da vrlo ozbiljno shvati trenutnu situaciju u BiH – zaključio je Zaimović.


Fuad Kasumović, predsjednik Bosanskohercegovačke inicijativa – KF koji je danas bio domaćin sastanka stranaka Osmorke, nakon višesatnih razgovora izjavio je novinarima da će biti deblokiran proces formiranja vlasti na svim nivoima i da neće biti “nikakvih problema oko Doma naroda” te da “veoma brzo slijede izmjene propisa kako se imenuje”.

Idina vrh