NES i Stranka za BiH razmatrali niz odluka koje je inicirao Milorad Dodik: ‘Za nas je neprihvatljivo da…’

03/01/2023
minuta čitanja

Za navedene političke subjekte neprihvatljivo je i da Dodik namjerava u Vijeće ministara BiH imenovati Denisa Šulića, “Bošnjaka po Dodikovoj mjeri” čime bi, prema njihovoj ocjeni, uprkos zakonskim odredbama koje bi to trebale onemogućiti, Dodik ipak dobio nadmoć odlučivanja u Vijeću ministara BiH

Predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) Nermin Ogrešević izjavio je da ta stranka neće učestvovati u vlasti u kojoj predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i prije formiranja Vijeća ministara BiH krši Sporazum o smjernicama, načelima i ciljevima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti koji je potpisao sa Nerminom Nikšićem u ime “osmorke”, te sDraganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH.

U saopćenju ove stranke ističe se da su NES i Stranka za BiH pratili i razmatrali niz odluka koje je inicirao Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, kao i njegove izjave i najave kojima negira nadležnosti države Bosne i Hercegovine i postojanje Ustavnog suda BiH.

Za navedene političke subjekte neprihvatljivo je i da Dodik namjerava u Vijeće ministara BiH imenovati Denisa Šulića, “Bošnjaka po Dodikovoj mjeri” čime bi, prema njihovoj ocjeni, uprkos zakonskim odredbama koje bi to trebale onemogućiti, Dodik ipak dobio nadmoć odlučivanja u Vijeću ministara BiH.

– Mi osuđujemo odluku većine u Narodnoj skupštini entiteta Republika Srpska (NSRS), a kojom dirigira Milorad Dodik, da usvoji neustavni zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a koji je pri ranijem pokušaju stupanja na snagu, Ustavni sud Bosne i Hercegovine u septembru prošle godine stavio van snage. Lično smatram da je na ovaj način, a i s Dodikovom izjavom da “državna imovina pripada entitetima”, predsjednik SNSD-a sam sebe eliminisao iz daljeg učešća u procesu formiranju državne vlasti. Mi smatramo da nema daljih pregovora s onima čija retorika i ponašanje predstavljaju direktan udar na državu i institucije Bosne i Hercegovine, naše jedine domovine – izjavio je Ogrešević.

Ističe da su Sporazum potpisali isključivo u skladu s odredbama Ustava i zakonima BiH i da od svih potpisnika tog dokumenta očekuju da se tako i ponašaju ukoliko žele biti njihovi partneri u vlasti.

Dodaje da im je ključni cilj očuvanje interesa države Bosne i Hercegovine, kroz snažnu borbu za njenu opstojnost, njen suverenitet i integritet. Državna imovina jeste, kako navodi, bitan faktor opstanka države Bosne i Hercegovine jer je to osnovno sredstvo za vršenje javne državne vlasti.

– Stoga, smatramo da je ovo upravo taj trenutak kada “osmorka”, a zašto ćemo se i zalagati, mora zaustaviti pregovore s Dodikom o daljem formiranju vlasti sve dok se ne zaustave udari na državu – kaže predsjednik NES-a.

Tvrdi da su se stranke Sporazumom obavezali da će rješavati pitanja u vezi kojih imaju saglasnost i jednaka viđenja.i da ćemo “u dobroj vjeri, tražiti i težiti kompromisima u prevazilaženju svih spornih političkih pitanja”. Dodaje da je Dodik još jednim pokušajem otimanja državne imovinepokazao i dokazao da je za njega Sporazum “mrtvo slovo na papiru”.

– U ovakvim okolnostima, mi ne smijemo i ne možemo biti “slijepi i gluhi” na te činjenice i ne možemo preći preko toga kao da se ništa ne dešava – podcrtao je.

Pozvao je stranke “osmorke” na hitno zauzimanje stava o ovom pitanju, ističući da će dalje učešće ovr stranke u pregovorima oko formiranja vlasti zavisiti o odnosu “osmorke” prema ponašanju Milorada Dodika.

Idina vrh