Netanyahu napao New York Times: Obezvrjeđujete Holokaust i demonizirate Izrael decenijama

Predsjednik izraelskog Likuda i mandatar vlade Benjamin Netanyahu obećao je da će nastaviti ignorisati “neosnovane savjete” New York Timesa nakon što je list u subotu objavio tekst u kojem se upozorava da njegova pretpostavljena tvrdolinijaška vlada predstavlja opasnost za izraelsku demokratiju.

U tekstu pod naslovom “Ideal demokratije u jevrejskoj državi je u opasnosti” tvrdi se da, iako je Netanyahu pošteno pobijedio na izborima, dalekosežna moć koju nudi krajnje desničarskim i ultraortodoksnim partnerima stvara stvarnu prijetnju demokratskim vrijednostima.

U reakciji na Twitteru u nedjelju, Netanyahu je optužio list da je “godinama obezvrjeđivao holokaust na svojim zadnjim stranicama i demonizovao Izrael decenijama” i optužio da sada “sramotno poziva na podrivanje izabrane izraelske vlade”.

“Dok NYT nastavlja da delegitimizira jedinu istinsku demokratiju na Bliskom istoku i najboljeg saveznika Amerike u regiji, ja ću nastaviti da ignorišem njegove neutemeljene savjete i umjesto toga se fokusiram na izgradnju jače i prosperitetnije zemlje, jačanje veza s Amerikom, širenje mira sa našim susjedima i osiguranje budućnosti jedne i jedine jevrejske države”, napisao je Netanyahu.

U tekstu Times je napisao da je bio “snažan pristalica Izraela i rješenja o dvije države” i da će tako ostati, ali je Netanyahuova nova vlada “značajna prijetnja budućnosti Izraela – njegovom pravcu, njegovoj sigurnosti pa čak i ideji o jevrejskoj domovini.”

Tvrdi se da nova vlada “označava kvalitativni i alarmantni raskid sa svim drugim vladama u 75-godišnjoj historiji Izraela” i odbacuje tvrdnju da joj je izborna pobjeda bloka predvođenog Netanyahuom od 64-56 mjesta dala “široki mandat za ustupke ultrareligijskim i ultranacionalističkim strankama.”

List je istakao da bi stavovi nove vlade “mogli da vojno i politički onemoguće da se ikada pojavi rješenje o dvije države”. Novine su pozvale Bidenovu administraciju da “učini sve što može da izrazi svoju podršku društvu koje upravlja jednakim pravima i vladavina prava u Izraelu.

“To bi bio čin prijateljstva, u skladu s dubokom vezom između dvije nacije”, rekao je NYT.

“Novi kabinet (Netanyahov) koji se formira uključuje radikalne krajnje desničarske stranke koje su, između ostalog, pozvale na proširenje i legalizaciju naselja na način koji bi efektivno onemogućio palestinsku državu na Zapadnoj obali”, istakli su.

Dodaju da takva akcija riskira da izazove novu rundu arapsko-izraelskog nasilja.

Svi ovi potezi “zabrinjavaju”, navodi se u uvodniku, “i američki lideri bi to trebali reći.”

Netanyahuov blok, koji se sastoji od njegove stranke Likud, dvije ultra-ortodoksne frakcije i tri krajnje desničarske stranke, provlači sporne zakone kroz Knesset kao politički preduslov za finalizaciju tvrdolinijaške vlade prije roka u srijedu za proglašenje koalicije.

Zakone koje planira usvojiti koalicija u nastajanju uključuje klauzulu o poništavanju Visokog suda koja će ograničiti rad pravosuđa dozvoljavajući Knesetu da ponovo donese zakone koje je poništio Visoki sud.

Članovi nove koalicije obećali su da će usvojiti klauzulu o zabrani, a također da će vladajućoj koaliciji dati kontrolu nad vijećem koje bira sudije.