Nižu se izgubljene bitke Sebije Izetbegović: Inspekcija joj odbila žalbu

22/04/2023
1 minuta čitanja

Sebija Izetbegović gubi bitku za bitkom u njenom pokušaju da ospori pravo Senata Univerziteta u Sarajevu da joj poništava akademska zvanja.

Naime, prvo je direktorica KCUS-a i supruga lidera SDA ostala bez zvanja magistra nauka. Komisija koju je formirao Senat nije mogla naći niti jedan dokaz da je Izetbegović polagala ispite postdiplomskog studija niti ona ima diplomu magistra. Također, Medicinskih fakultet u Zagrebu nije mogao potvrditi autentičnost indeksa kojim je Izetbegović mahala.

Nakon toga, ostala je bez zvanja redovne profesorice, a na kraju je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove naredila Senatu UNSA da poništi i doktorat Sebije Izetbegović.

I to je učinjeno na sjednici Senata, na kojoj su senatori ogromnom većinom glasova dali rektoru Rifatu Škrijelju da ime Sebije Izetbegović ukloni iz matične knjige doktoranata.

No, advokati Sebije Izetbegović upravo su na posljednjoj odluci Senata bili najglasniji tvrdeći kako Senat nema pravo donijeti takvu odluku jer postoji pravo žalbe.

I oni su se žalili Kantonalnoj inspekciji. Rektor Škrijelj tvrdio je da Sebija Izetbegović nije strana u postupku i da nema pravo žalbe, te da to pravo ima samo UNSA i da on kao rektor neće ulagati žalbu.

Raport je pitako KUIP da li su advokati Sebije Izetbegović imali pravo žalbe?

“Rješenjem Inspektorata prosvjetne inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, od 03.aprila 2023.godine, naređeno je Univerzitetu u Sarajevu da, u vezi sa sticanjem diplome doktora medicinskih nauka Sebije Izetbegović, primijeni član 77. stav I i II Zakona o visokom obrazovanju KS, koji je i imao pravo izjaviti žalbu na isto”, navode iz Inspekcije.

To je i učinjeno. A što se tiče žalbe advokata Sebije Izetbegović – to je bilo uzalud.

“U vezi sa žalbom Sebije Izetbegović izajvljenom putem advokata Esada Oruča, postupajući inspektor donio je Rješenje kojim se ista odbacuje, jer je izjavljena od strane neovlaštene osobe, budući da imenovanoj nije priznato svojstvo stranke u postupku, a o čemu je postupajući inspektor donio Zaključak”, naveli su u odgovoru za Raport.

Osim što je gubile ‘bitke’ u Senatu UNSA, Sebiji Izetbegović ne ide ni u pravnom smislu. Prvo je joj je odbijena tužba, a onda i zahtjevi za privremenim mjerama. Općinski sud na kraju je odbio uvoditi mjeru osiguranja po zahtjevu Sebije Izetbegović koja bi značila poništenje svih odluka Senata do okončanja tužbe.

U toku je još jedna pravna borba koju u Sebijino ime vodi osuđeni premijer FBiH Fadil Novalić. On je Ustavnog sudu FBiH podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o visokom obrazovanju KS po kojem je njegovoj šefici i poništena diploma. Taj proces još čeka epilog.

Prethodni tekst

Helez o prijetnjama Dodika da izvede policiju na entitetsku liniju: Molim Boga da to ne uradi, to bi bili “glineni golubovi”

Sljedeći tekst

Milorad Dodik zloupotrijebio sjećanje na žrtve u Jasenovcu, pa sve redom vrijeđao i napadao: Sarajevo je istjeralo Srbe

Idina vrh