Njemački medij: Dodik bi bez Orbana propao, a njihova zajednička antimuslimanska…

23/08/2023
1 minuta čitanja

Zajednička ’hrišćanska’ antimuslimanska pozicija usmjerena je kod Mađara, kao i kod Srba, ne prema salafistima, nego naročito prema autohtonim balkanskim muslimanima. Oni takođe dijele i njihovu odbojnost prema kulturnim i seksualnim slobodama u liberalnim demokratijama i pri tom čak imaju iza sebe i kler iz Varšave, piše autor berlinskog lista

Viktor Orban “okuplja svoje bataljone”, piše berlinski Tageszeitung o susretu lidera Mađarske, Turske, Srbije, ali i Republike Srpske proteklog vikenda u Budimpešti.

“Vlada premijera Orbana pažljivo je odabrala datum sastanka prijatelja Mađarske: 20. avgust je državni praznik i obilježava se u spomen na osnivača države, Stefana I Ugarskog, koji je pokrstio zemlju od 1000. do 1038. godine i tako stvorio temelje za uspon Mađarske kao evropske sile”, navodi Tageszeitung.

“Orban je u nedelju (20.8.2023.) pozvao razne šefove vlada u Budimpeštu. Između ostalih i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i nekoliko političara iz centralne Azije. Na prvi pogled suprotstavljeni političari. Orban time demonstrira svoju nezavisnost”, ocjenjuje autor teksta, novinar Erih Ratfelder.

Uz to je, navodi se dalje u tekstu, u nedelju na novom stadionu u Budimpešti počelo i Svjetsko atletsko prvenstvo.

“U svjetlu toga, Viktor Orban je svjetskoj javnosti mogao da se predstavi i kao pouzdan organizator, a i da demonstrira svoju verziju ‘istorijske prekretnice’: Mađarska bi trebalo da blista, trebalo bi da pokaže da je izašla iz senke satelita – ranije Istočnog bloka, a danas EU – i da slijedi sopstvenu nacionalnu političku agendu. Umjesto da bude dio EU kojom upravlja ‘levičarska’ klika, Mađarska bi trebalo da postavlja sopstvene akcente za razvoj Evrope”, piše njemački list.

Idina vrh