Nova Vlada Srbije: Pokušaj Vučićevog balansa i kratak rok trajanja

26/10/2022
minuta čitanja

Srbija je čak šest mjeseci nakon izbora dobila novu vladu, koju predvodi dosadašnja premijerka Ana Brnabić, ali u kojoj nedostaje nekoliko zvučnih imena iz prošlog saziva kao što su Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović i Aleksandar Vulin.

Jedna od osnovnih karakteristika nove vlade jeste da je apsolutni lider Srbije, predsjednik Aleksandar Vučić, već najavio da će ovaj saziv vlade imati kraći rok trajanja od punog mandata.

Također, vlada se formira u trenutku kada se Srbija nalazi pod pritiskom da se već jednom završi epopeja sa priznavanjem nezavisnosti Kosova, ali i da jasno artikuliše svoj odnos kako prema Zapadu, tako i prema Rusiji.

Dušan Janjić politički analitičar i koordinator Foruma za entičke odnose iz Beograda smatra da iako su u javnosti Nebojša Stefanović i Zorana Mihajlović slovili kao prozapadno orijentisani političari, te čak tako sebe i predstavljali, radilo se samo o slici za javnost, a da je stvarnost nešto drugačije i da se ona mjeri po djelima

“Nova vlada će biti u funkciji kupovine vremena od godinu, godinu i po u kojoj treba da se desi preorijentacija ka zapadnoj politici. Nova vlada nije prozapadna niti takva može da bude”, smatra Janjić.

On govori kako kada se posmatraju imenovanja unutar nove Vlade Republike Srbije vide se sektori koji se okreću prema Zapadu.

“To je energetika, što je nužno jer zahvaljujući i spomenutom imenu (Zorana Mihajlović), energetski sektor Srbije je doveden u stanje Hirošime poslije atomske bombe. Toliko su bili ekspertni i ‘prozapadni’ da su Srbiji ostavili milijarde dugova preko EPS-a, preko NIS-a, preko Srbijagasa, a te dugove potražuje Rusija. Od njihovog djelovanja se neće moći oporavit ni ova vlada. Ova vlada treba da uradi nešto drugo u energestkom sektoru, i to je počelo, da napravi reorganizaciju i da stvori novi strategiju”, pojašnjava Janjić.

Kao drugi bitan indikator, Janjić ističe da će se proevropska orijentacija mjeriti preko Ministarstva za evropske integracije koje se formira po prvi put.

“Vučič vrlo oprezno i zna koliko je krhak brod i on ga vrlo lagano okreće, ne samo zbog strahova nego prije svega znajući koliko je izbušen brod”, kaže Janjić.

Jedan dio opozicije će ovo vidjeti kao politiku kontinuiteta i neće biti zadovoljan, to su prije svega Zeleni i slične stranke, dok će drugi dio da ovo protumači kao izdaju tumači Janjić.

O imenovanju Ivice Dačića za ministra vanjskih poslova Srbije, Janjić kaže da je potrebno gledati djela, i da je upravo Dačić potpisao Briselski sporazum.

“Kad se vratimo unazad. Ko je podržao pravljenje vlade Vojislava Koštunice da bi se izbjegla vladavina Vojislava Šešelja, upravo Dačić. Jeste on to uradio da bi sačuvao svoju infrastrukturu. Dačić je tada 2004. godine time stabilizovao Srbiju. Da se nije tada formirala čudna vlada i neprincipijelna koalicija Srbija bi odavno bila pod ruskom čizmom. Podsjećam da je tada Šešelj osvojio 37 posto glasova”, podsjeća Janjić.

Janjić govori da je tačno da je Dačić unutar kampanje imao izrazito proruske stavove, ali je tačno i da se radi o tranzicionoj vladi te da će Dačić mjeriti prema dva kriterija.

“Prvo koliko će dozvoliti prostora, a dozvolit će Viševićki jer su ranije uspješno surađivali, a ona je prepoznata kao proevropska. Drugo je, Dačić sigurno morati da proguta nove pregovore o Kosovu. Ako se išta dogovori, onda će se vidjeti reakcija Rusije, a kakav će sporazum biti najmanje ovisi od Rusije i Dačića”, kaže Janjić.

Upozorava da rezultati izbora u Crnoj Gori treba da brinu i Srbiju, gdje se bave imenima, a ne vide šta se dešava u društvu.

“U Srbiji imamo grupisanje stranaka antievropske orijentacijze, od Jeremića do Zavetnika. Oni preko litija i molebanija pokušavaju ostvariti ‘Srpski blok’ kojeg će na kraju voditi mlađi Šešelj i Đorđević, a dirigovati će GRU i Moskva”, upozorio je Janjić.

Igor Novaković, direktor Centra za međunarodne i bezbjednosne poslove kaže da oko formiranje nove srbijanske vlade mnogo stvari nije jasno, ali da je očigledno Zorana Mihajlović napravila previše koraka u javnosti koji su tumačeni kao ekstremno-prozapadni kod različitih strana, i da smatra da je poslala teret za Vučića ali da će ostati u nekoj kombinaciji Srpske napredne stranke.

“Što se tiče Dačića, bez obzira što je činjenica da je njegova partija bila jedan od glavnih komunikacionih kanala sa Moskvom, i što su kapitalizovali na izborima upravo na priči zalaganja protiv uvođenja sankcija Rusiji, mislim da njega nikad ne treba podcijeniti. On je i u prošlosti pokazao da je sposoban za političke lupinge od 180 stepeni, tako da ako neko treba i da promijeni vanjsku politiku, vjerujem da to može on (naravno, ako bude postojala volja). Dačić je neko ko bi platio najmanju političku cijenu takvog razvoja događaja,” govori Novaković o položaju Ivice Dačića.

Ipak, kaže da smatra da je nova vlada Srbije, vlada balansa jer postoje pritisci sa obje strane, ali su sa Zapada otvoreni i donekle principijelni u kontekstu činjenice da je Srbija kandidat za EU, a da su ruski pritisci skriveni i samo se naslućuju.

“Na primjer, sama činjenica da Srbija sada može da povuče po dogovorenoj cjenovnoj formuli (vezanoj za naftu) samo 2 milijarde kubika gasa, dok je ranije mogla do 5 govori dovoljno, pogotovo ako imamo u vidu energetsku krizu u Srbiji izazvanu kolapsom EPS-a nedavno”, zaključuje Novaković.

Idina vrh