NUBBiH – Cilj je da svaka biblioteka članica sistema omogući online rezervaciju građe

24/05/2022
1 minuta čitanja

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH danas je započeo kurs Upotreba programske opreme COBISS3/Pozajmica.

Kurs je namijenjen bibliotekama članicama sistema COBISS.BH koje su najveći dio građe obradile u sistemu i koje će omogućiti čitaocima automatiziranu rezervaciju i pozajmicu građe – saopćeno je iz NUBBiH.

Kursu prisustvuje deset bibliotekara iz deset bh. biblioteka koji će nakon uključivanja automatizirane pozajmice svoje članove upisivati u lokalnoj bazi podataka i evidentirati sve transakcije u okviru sistema COBISS.BH.

Broj biblioteka sa automatiziranom pozajmicom će se povećati na 42 biblioteke, što predstavlja više od polovine biblioteka Kooperativnog online bibliografskog sistema i servisa Bosne i Hercegovine (COBISS.BH).

Cilj je da svaka biblioteka članica sistema omogući online rezervaciju građe. Na taj način pružena je mogućnost korisniku da pretraži građu u svojoj biblioteci i rezervira je, a također i produži rezervaciju bez dolaska u biblioteku.

Današnjem kursu prisustvuju predstavnici deset biblioteka koje će u narednom periodu uključiti automatiziranu pozajmicu. To su biblioteke Akademije likovnih umjetnosti UNSA, Fakultet političkih nauka UNSA, Gradska biblioteka Travnik, Građevinski fakultet UNSA, Medicinski fakultet UNSA, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet UNSA, Fakultet zdravstvenih studija UNSA, Stomatološki fakultet UNSA, Veterinarski fakultet UNSA – saopćeno je iz NUBBiH.

Sarajevodanas/fena.ba

Prethodni tekst

KS – Počeli radovi na obnovi saobraćajnica u Ilijašu i Vogošći 

Sljedeći tekst

Zavodi za medicinu rada, zdravstvenu zaštitu studenata i sportsku medicinu spojeni u jednu ustanovu

Idina vrh