Obilježena 29. godišnjica oslobađanja Mijatovića kose i pogibije Safeta Isovića

12/06/2022
1 minuta čitanja

Vitezovi su u kratkom naletu, njih oko 120, za 20-ak minuta oslobodili ovaj prostor, odakle se sijala smrt po novogradskim naseljima

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti danas je na Mijatovića kosi obilježena 29. godišnjica oslobađanja ovog područja od agresorskih snaga i pogibije ratnog heroja Safeta Isovića, zamjenika komandanta Druge viteške brigade, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i odlikovanja za vojne zasluge sa Zlatnim mačevima.

Obilježavanju je prisustvovao je i ministar za boračka Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji je u svom obraćanju podsjetio na važnost takvih datuma, ali i važnost njegovanja kulture sjećanja, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

– Ovakvi datumi služe nam kao trajni podsjetnik naše historije, nažalost njih je mnogo u našoj domovini. Mi ne smijemo zaboraviti ko su bili ljudi zaslužni za našu slobodu, jer oni tada nisu zaboravili na nas. Upućujem posebne selame i pozdrave porodici Safeta Isovića i moram da kažem da je sin Adi slika svog rahmetli oca, a upravo su naši mladi ti koji moraju naslijediti tradiciju kulture sjećanja, kako ne bi došlo do trajnog zaborava – poručio je Osmanović.

Dvanaestog juna 1993. godine Safet Isović poveo je “vitezove” da oslobode Mijatovića kosu da bi se ublažio pritisak na naselje heroja Sokolje i da bi se ono moglo kasnije uspješnije braniti. Vitezovi su u kratkom naletu, njih oko 120, za 20-ak minuta oslobodili ovaj prostor, odakle se sijala smrt po novogradskim naseljima.

Nažalost, u toj bici od minobacačke granate život je izgubio Safet Isović, kojeg su borci odmilja zvali Tigar sa Žuči. Safet Isović je poginuo u jeku oslobađanja ovog prostora, ne dočekavši vijest da je Mijatovića kosa oslobođena. U ratnom periodu od sedam dana Druga viteška ostala je bez komandanta i zamjenika komandanta brigade.

Idina vrh