RTS se oglasio o filmu ‘Quo vadis, Aida’

12/06/2022
1 minuta čitanja

RTS je saopštio da će tvrdnju Jasmile Žbanić da joj je „na RTS-u rečeno da se o prikazivanju filma Quo vadis Aida moraju konsultovati sa Vučićem“ smatrati dezinformacijom “dok ne kaže ko joj je to na RTS-u rekao”.

„Jasmila Žbanić nastavlja da pritiska RTS da emituje njen film ‘Kvo vadis Aida’. Prvo je koristila premijeru da poručuje svima i svakome da ‘Aida’ mora da bude na RTS, koristeći za tu kampanju i deo medija u Srbiji. Odmah posle premijere i nekolicina ambasadora je pitala generalnog direktora da li će RTS emitovati Aidu, što se u svim zemljama smatra nedopustivim mešanjem u uređivačku politiku javnog medijskog servisa“, navodi RTS na svom sajtu.

Ističu da je se te tvrdnje “obično tretiraju kao dezinformacije smišljene da bi se ostvarili nečiji interesi ili nanijela šteta onome na koga se vijest odnosi”.

“RTS će tako i tretirati ovu izjavu Jasmile Žbanić sve dok ne kaže ko joj je sa RTS-a to rekao. Dotad, smatraćemo da je njena priča izmišljena. Naročito zato što je lako dokazati da rediteljka ‘Aide’ nikada o prikazivanju filma na RTS nije razgovarala ni sa urednikom filmskog programa, ni sa direktorom programa ni sa generalnim direktorom, kao i da oni nikada o filmu nisu razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“, navodi RTS.

Dodaje se da o prikazivanju „Aide“ na RTS-u ne odlučuju ni Žbanić ni Vučić.

Podsjećamo, bosanskohercegovačka rediteljka Jasmila Žbanić izjavila je da joj je u razgovorima oko mogućnosti prikazivanja njenog filma “Quo vadis, Aida” na Radio televiziji Srbije neformalno rečeno da bi o tome prethodno morali da se konsultuju su predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Navela je da je nju “to neshvatljivo”, te zapitala “zašto o tome treba da se pita predsjednik države…?, prenio je vojvođanski portal Autonomija.

Idina vrh