Obistinjuju se crne slutnje: Rusija ne namjerava pustiti plin preko Sjevernog toka 1

18/07/2022
1 minuta čitanja

Ruski Gazprom je poručio kupcima u Evropi da im ne može garantovati snabdijevanje gasom zbog “vanrednih” okolnosti i “više sile”, navodi se u pismu u koje je Reuters imao uvid

U pismu ruskog državnog gasnog monopola od 14.jula koje je danas isplivalo u javnost,navodi se da retroaktivno proglašava višu silu za snabdijevanje od 14. juna. Vijest dolazi pošto je Sjeverni tok 1, ključni gasovod koji isporučuje ruski gas u Nemačku i šire, podvrgnut godišnjem održavanju sa ciljem da se završi u četvrtak.

Poznata kao klauzula o “božjem činu”, viša sila je standard u poslovnim ugovorima i navodi ekstremne okolnosti koje oslobađaju stranu od njihovih zakonskih obaveza.

Isporuke ruskog gasa opadaju već nekoliko mjeseci putem glavnih ruta, uključujući preko Ukrajine i Bjelorusije, kao i kroz Sjeverni tok 1 ispod Baltičkog mora.

Trgovački izvor, koji je tražio da se ne identifikuje zbog osjetljivosti ovog pitanja, rekao je da se viša sila odnosi na isporuke preko Sjevernog toka.

“Ovo zvuči kao prvi nagovještaj da se isporuka plina preko Sjevernog toka vjerovatno neće nastaviti nakon što se završi 10-dnevno održavanje”, rekao je Reutersu Hans van Cleef, viši energetski ekonomista u ABN Amro.

“U zavisnosti od toga koje ‘izvanredne’ okolnosti imaju na umu da bi se proglasila viša sila i da li su ova pitanja tehnička ili više politička, to bi moglo značiti sljedeći korak u eskalaciji između Rusije i Evrope/Njemačke”, dodao je.

Uniper, najveći njemački uvoznik ruskog gasa, bio je među kupcima koji su rekli da su primili pismo.

RWE (RWEG.DE), najveći njemački proizvođač električne energije i još jedan uvoznik ruskog plina, također je rekao da je primio obavijest o višoj sili.

“Molimo da shvatite da ne možemo komentirati njegove detalje ili naše pravno mišljenje”, poručili su iz kompanije.

Idina vrh