Obuka 43 novoimenovana člana iz 32 općinske/gradske izborne komisije održana u Sarajevu

28/03/2022
1 minuta čitanja

 U okviru zajedničkog projekta Vijeća Evrope i Centralne izborne komisije BiH „Trening trenera izbornih komisija“ danas je završena dvodnevna obuka za 43 novoimenovana člana iz 32 općinske/gradske izborne komisije.

Cilj obuke je uvećanje fonda visokostručnih kadrova odnosno trenera izborne administracije u BiH i to prije svega biračkih odbora.

Tokom obuke obrađene su i sljedeće tematske cjeline: određivanje biračkih mjesta i procedure imenovanja biračkih odbora, nadležnosti biračkog odbora i rukovođenje radom na biračkom mjestu, identifikacija te mogućnost autentifikacije birača i proces glasanja na biračkom mjestu. 

Nakon što je okončan ovaj ciklus obuke, Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) će shodno odredbi člana 2. Izbornog zakona BiH odmah nakon raspisivanja Općih izbora u BiH planiranih za 2. oktobar, u skladu sa Nastavnim planom i programom edukacije organa za provođenje izbora, organizirati novi ciklus edukacije svih članova izbornih komisija osnovnih izbornih jedinica u BiH kako bi se upoznali sa podzakonskim propisima koji će biti usvojeni i objavljeni na dan raspisivanja izbora, saopćio je CIK BiH.           

SARAJEVO , 27. marta (FENA)

Idina vrh