Huremović: Prezentirali smo brojne turističke potencijale TK na sajmu EXPO 2020 u Dubaiju

28/03/2022
1 minuta čitanja

Ministarstvo trgovine i turizma Vlade Tuzlanskog kantona i Turistička zajednica TK predstavili su danas na EXPO izložbi u Dubaiju, turističku ponudu ovog dijela Bosne i Hercegovine.

-Tuzlanski kanton je najveći i najmnogoljudniji kanton i drugi po broju registrovanih firmi  u Federaciji BiH. Ovaj kanton je tokom proteklih decenija prvenstveno bio poznat kao industrijski centar ali se u posljednje vrijeme prepoznaje i značaj turizma kao vrlo atraktivne i perspektivne privredne djelatnosti, zbog toga su i ulaganja u turizam iz godine i godinu sve značajanija, izjavila je za Fenu Dželmina Huremović, pomoćnica ministra za turizam u Vladi TK, koja je zajedno s kolegama iz Turističke zajednice TK i  predstavila potencijale ovog kantona na EXPO-u.

Kako navodi, brojnim posjetiocima predstavili su prostor BiH koji je bogat prirodnim ljepotama i kulturno-historijskim naslijeđem koje seže još do neolitskog doba i svakako posjeduje veliki potencijal za razvoj turizma.

-Vjerujem da će u narednom periodu turizam zauzeti značajno mjesto u ostvarivanju društvenog bruto proizvoda i da će biti pokretačka snaga za druge privredne grane.

Mi smo relativno mala zemlja te je posebno važno da iskoristimo svaku priliku i zajedno sa turističkim zajednicama iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine prezentiramo u svijetu našu zemlju kao jedinstvenu turističku destinaciju, ističe Huremović, posebno naglašavajući značaj Međunarodnog aerodroma Tuzla u povezivanju TK sa ostatkom svijeta.

Pri tome, dodaje, ne treba zanemariti ni blizinu aerodroma u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu, što Tuzlanski kanton dodatno čini poželjnom i lako dostupnom destinacijom za turiste iz cijelog svijeta. 

Zajedno s Tuzlanskim, bogatu turističku ponudu na EXPO 2020 predstavio je i Kanton Sarajevo preko svoje turističke zajednice. 

fena.ba

Prethodni tekst

Delegacija MO i OSBiH u posjeti proizvodnim kapacitetima i Zračnim snagama OS Republike Italije

Sljedeći tekst

Obuka 43 novoimenovana člana iz 32 općinske/gradske izborne komisije održana u Sarajevu

Idina vrh