Od 1. septembra BH Telecom raskida ugovor sa Sport Klubom, ovo je cijela priča

29/08/2022
minuta čitanja

Veliki broj gledatelja u Bosni i Hercegovini koji koriste BH Telecom od 1. septembra neće imati priliku da prate kanale Sport Kluba pošto tada ističe ugovor s medijskom kućom United Media Group,a ugovor neće biti produžen.

Prije nekoliko dana u javnosti su se pojavile informacije o mogućem isključenju kanala Sport klub za sve korisnike Moje TV i BH Telecoma. Dvije strane definitivno nisu postigle dogovor i Sport klub kanale nećemo gledati u narednom periodu putem platforme Moja TV.

Za raskid ugovora iz United Media Grupe krive BH Telecom te navode da su tražili znatno smanjenje cijene za kupovinu kanala Sportklub. Navode da će zaključenje saradnje najviše utjecati na stotine hiljada gledatelja u BiH koji neće moći gledati utakmice reprezentacije BiH na predstojećem košarkaškom Evropskom prvenstvu, kao ni kvalifikacije za Svjetsko košarkaško prvenstvo.

Iz United Media Grupe tvrde da je uprava BH Telecoma tražila od United Media da višestruko smanji cijenu za Sport klub i da dopusti besplatno preuzimanje ostalih kanala, dok, tvrdi United Media istovremeno za Arenu sport u vlasništvu državne firme iz Srbije, Telekoma Srbije, BH Telecom izdvaja milionske cifre.

Druga strana

S druge strane, obratili smo se BH Telecomu za više odgovora u cilju provjerenog informisanja javnosti.

Iz BH Telecoma saopćenjem su potvrdili da će kanali Sport klub biti isključeni sa Moja TV platforme pošto dvije strane nisu uspjele dogovoriti nastavak saradnje.

Ova informacija najviše je uzdrmala javnost zbog predstojećeg Evropskog prvenstva u košarci na kojem će nastupiti i reprezentacija BiH. Ukidanje Sportklub kanala sa platforme Moja TV značilo bi i da stotine hiljada ljudi u našoj zemlji ostaje bez šanse da gleda nastupe bh. košarkaša na Eurobasketu pošto ekskluzivna prava za prijenos Eurobasketa ima United Media Grupa.

Iz BH Telecoma navode da će Sportklubu ponuditi produženje tekućeg ugovora za period od mjesec dana po uslovima zadnje ponude dostavljene od United Media Grupe te u saopćenju naglašavaju da je Sport klub postavio tržišno neopravdanu i neprihvatljivu cijenu za paket kanala.

“Korisnici Moja TV su u proteklom periodu jedini na tržištu mogli uživati u prenosima svih sportskih događaja obzirom da posljednje tri godine BH Telecom u svojoj ponudi ima Arena sport, Eurosport i Sport klub TV kanale. Međutim, tržišne okolnosti su se u posljednjih godinu dana značajno promijenile, te je Sport klub izgubio gotovo sva značajnija medijska prava: engleska Premijer liga, španska Primera liga, portugalska prva liga, NBA liga, UEFA nogometna takmičenja reprezentativnih selekcija, EURO 2024 i EURO 2028 i utakmice kvalifikacija, Liga Nacija za period 2022-2028, Kvalifikacije za svjetsko prvenstvo u nogometu 2026.

Gubitak ovih značajnih medijskih prava je negativno uticao na poziciju Sport kluba, a što je za posljedicu imalo pad gledanosti te isključivanje iz distribucije od strane velikih operatora u regionu. BH Telecom ulaže velike napore da svojim korisnicima obezbijedi najatraktivniji i najkvalitetniji TV sadržaj. Pitanje posjedovanja medijskih prava na prenos sportskih događaja je jedno od najvažnijih pitanja kojem se kompanija posvećuje. Upravo sa tim ciljem BH Telecom prati razvoj tržišta, te i dalje ulaže značajna sredstva u otkup medijskih prava na emitovanje i distribuciju najkvalitetnijih sportskih takmičenja. Tako je BH Telecom ove godine sklopio partnerski ugovor sa BHRT-om i uložio značajna finansijska sredstva u nabavku medijskih prava na emitovanje utakmica Nogometne Reprezentacije BiH, te Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru. Dodatno, u toku je razvoj i novih velikih projekata u okviru saradnje sa BHRT-om sa ciljem obezbjeđivanja mogućnosti praćenja najatraktivnijih fudbalskih takmičenja od strane svih građana BiH. Korisnici BH Telecoma su prepoznali kvalitet ponude, te Moja TV svakog mjeseca bilježi snažan rast i priliv novog broja korisnika”, kažu iz BH Telecoma.

Iz te kompanije dalje naglašavaju da nakon dugogodišnje pravne borbe sa Sport klubom, BH Telecom je 2019. godine potpisao ugovor o nabavci prava na distribuciju ovih kanala.

“U tom periodu je značaj medijskih prava na Sport klub TV kanalima bio veliki, te je zbog omogućavanja gledanja važnih sportskih takmičenja svojim korisnicima, BH Telecom ove kanale uvrstio u ponudu Moja TV. Uslovi ugovora nisu omogućavali prilagođavanje cijene u skladu sa promjenama u obimu medijskih prava koje posjeduje Sport klub. Tako je u proteklo vrijeme BH Telecom i dalje snosio velike troškove sa ciljem realizacije ovog ugovora, dok je Sport klub postepeno gubio važna medijska prava a što je rezultiralo i značajnim padom gledanosti ovih TV kanala na platformi Moja TV. Posebno je važno istaći da je Sport klub BH Telecomu ponudio tržišno neopravdanu i neprihvatljivu cijenu za HD signal, dodatno na cijenu prava na distribuciju, dok su ostali ponudači sportskog sadržaja HD signal ponudili po znatno povoljnijim uslovima”, saopćili su iz BH Telecoma.

Dalje tvrde da je neposredno nakon potpisivanja ugovora sa BH Telecomom, United Media je odredila nepovoljnu cijenu za distribuciju TV kanala Nova BH koji je do tada za sve operatere bio besplatan kao i ostali domaći TV kanali, te je većina operatora, uključujući i BH Telecom, izvršila isključenje Nova BH TV kanala.

“Paralelno sa navedenim, Sport klub TV kanal prebacuje emitovanje utakmica Nogometne reprezentacije BiH i atraktivnog sportskog događaja EURO 2020 na Nova BH, čime je suprotno zakonskim odredbama onemogućeno praćenje utakmica reprezentacije svim građanima BiH, te direktno nanesena šteta svim operatorima koji su imali potpisane ugovore za distribuciju Sport klub TV kanala. Dodatno, znajući da HD signal nije predmet ugovora, tokom trajanja ugovora Sport klub pojedine atraktivne sadržaje prebacuje isključivo na HD verziju, kako bi onemogućio prenos važnih sportskih događaja korisnicima Moja TV bez obzira na uredno izmirivanje ugovornih obaveza od strane BH Telecoma.

Pred istek ugovora za nabavku medijskih prava na distribuciju Sport klub kanala, bez obzira na prethodna dešavanja BH Telecom je otvorio pregovore sa spremnošću za nastavak saradnje uz korigovane uslove, a upravo sa ciljem obezbjeđivanja i ostatka sportskog sadržaja svojim korisnicima. Međutim, Sport klub dostavlja ponudu koja nije proporcionalno jednaka vrijednosti medijskih prava ponuđenih TV kanala, odnosno sa cijenom koja nije umanjena proporcionalno gubitku vrijednosti medijskih prava. Obzirom da će sa ciljem obezbjeđenja najkvalitetnijih sadržaja BH Telecom i dalje ulagati značajna sredstva u otkup medijskih prava od strane dobavljača koji su novi vlasnici, BH Telecom smatra tržišno neprihvatljivim sklapanje novog ugovora po cijenama koje ne odgovaraju vrijednosti ponuđenog sadržaja. Imajući u vidu da Sport klub tokom pregovora nije iskazao spremnost za dogovorom o prodajnoj cijeni u skladu sa realnim tržišnim kretanjima, ovi TV kanali će od 1. septembra biti isključeni sa Moja TV platforme”, naglašavaju iz BH Telecoma.

Kada je riječ o predstojećim utakmicama Evropskog prvenstva u košarci BH Telecom ističe da će Sport klubu ponuditi produženje tekućeg ugovora za period od mjesec dana, po uslovima zadnje ponude dostavljene od strane United Media.

“Sve ostale atraktivne sportske sadržaje korisnici Moja TV mogu pratiti putem Arena sport, Eurosport, BHT TV kanala, te MY TV servisa. BH Telecom je domaća kompanija koja snažno podržava sportiste i razvoj sporta u Bosni i Hercegovini. Putem sponzorskih ugovora kompanija svake godine ulaže milionske iznose u podršku sportskim reprezentacijama, savezima, klubovima i pojedincima. Svoju društveno-odgovornu ulogu je BH Telecom dokazao i nastaviće dalje nesebično ulagati u podršku razvoju sporta. Obradovani novim uspjehom Košarkaške reprezentacije, Uprava i Nadzorni odbor BH Telecoma pripremaju odluku o donaciji u iznosu od 100.000 KM kao vid podrške za predstojeće utakmice koje reprezentaciju očekuju. Napominjemo da je upravo sklapanjem partnerstva sa BHRT-om, BH Telecom obezbijedio prava na emitovanje utakmica Nogometne reprezentacije BiH putem kanala BHT i MY TV čime je za razliku od ponašanja Sport kluba svim građanima Bosne i Hercegovine omogućeno besplatno praćenje utakmica od državnog interesa”, navedeno je u saopćenju BH Telecoma”, zaključuju iz BH Telecoma.

Dakle, jedino sigurno u ovom trenutku je da permanentni ugovor dvije strane neće biti potpisan te će korisnici platforme Moja TV izgubiti emitovanje Sport klub kanala. Nada gledateljima u BiH ostaje da će dvije strane dogovoriti jednomjesečno produženje ugovora kako bi mogli pratiti utakmice Eurobasketa.

Idina vrh