Sve više njemačkih trupa počinje pristizati u Litvaniju

04/09/2022
1 minuta čitanja

Oko stotinu njemačkih vojnika stiglo je u Litvaniju u nedjelju, nakon što je Berlin obećao da će pojačati svoje prisustvo na istočnom krilu NATO-a nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Trupe stigle trajektom u lučki grad Klaipeda. Vojnici trebaju činiti komandnu jedinicu nove brigade, grupe koja se obično sastojala od oko 4.000 vojnika.”Naša poruka našim saveznicima ovdje, na istočnom krilu, je da smo posvećeni osiguravanju sigurnosti”, rekao je komandant brigade Christian Nawrat, prenosi AFP.

Komandna jedinica bi trebala trajno ostati u ovoj baltičkoj zemlji, a borbene jedinice bi im se pridružile na vježbama, dodao je.

Visoki pripadnik njemačke vojske rekao je da bi prve vježbe mogle biti održane u oktobru.Njemačka, koja vodi borbenu grupu NATO-a u Litvaniji, već ima oko 1.500 svojih vojnika u Litvaniji.Baltičke države Estonija, Latvija i Litvanija, pod nekadašnjom sovjetskom vlašću, a koje su sada članice EU i NATO-a, zabrinute su da bi mogle biti sljedeće ako Rusija porazi Ukrajinu.

Od početka sukoba, tražili su više NATO trupa i stvaranje brigada koje bi zamijenile sadašnje jedinice.Njemački kancelar Olaf Scholz je u junu rekao da je njegova zemlja spremna da rasporedi više trupa u Litvaniji “prema snažnoj borbenoj brigadi koja može djelovati i kao sredstvo odvraćanja i odbrane od agresije”.

NATO je ojačao svoj istočni bok posljednjih godina, posebno nakon ruske aneksije Krima 2014. godine. Od 2017. četiri multinacionalne borbene grupe raspoređene su u tri baltičke države i Poljsku.Nakon početka ruske invazije krajem februara, NATO je odlučio da uspostavi četiri nove borbene grupe u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Idina vrh