Odnosi Izraela i Turske postaju sve bolji: Erdogan dobio poziv za dolazak u Jerusalem

11/01/2023
1 minuta čitanja

Izraelski predsjednik Isaac Herzog danas je primio novoizabranog ambasadora Republike Turske u njegovoj zemlji Sakira Ozkana Torunlara koji mu je predao akredative u njegovoj rezidenciji.

Herzog je prošle godine bio prvi izraelski lider koji je posjetio Tursku još od 2008. godine nakon što su dvije zemlje počele obnavljati odnose i okončati više od decenije star diplomatski raskol.

Dogovorili su se da zajednički imenuju ambasadore u augustu, a nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu pobijedio na izborima u novembru, on i Erdoğan su se složili da nastave poboljšavati odnose.

“Siguran sam da ćemo svi raditi na jačanju odnosa između naših zemalja”, rekao je Herzog koji je ovom prilikom pozvao Erdogana u službenu posjetu Izraelu što bi predstavljalo veliki presedan.

Netanyahuov povratak na vlast na čelu nacionalističko-religijske vlade u decembru uznemirio je Palestince i arapske saveznike koji strahuju da bi to moglo povećati tenzije na ionako turbulentnom Bliskom istoku.

Turska se prošle sedmice pridružila horu osude posjete novog izraelskog krajnje desnog ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira kompleksu džamije Al-Aqsa u istočnom Jerusalemu, trećem najsvetijem mjestu islama.

Ove zemlje su povukle svoje ambasadore 2010. godine nakon što su izraelske snage upale u flotilu koja je nosila humanitarnu pomoć za Gazu. Incident je rezultirao smrću devet turskih aktivista.

Odnosi su ponovo poremećeni 2018. godine kada je Turska, nakon što su Sjedinjene Američke Države premještale svoju ambasadu u u Jerusalem, još jednom opozvala svog ambasadora, što je navelo Izrael da odgovori istom mjerom.

Dvije zemlje dugo nisu imenovale svoje ambasadore prije nego što je Irit Lillian u decembru predala akreditiv Erdoganu za novu ambasadoricu Izraela u Turskoj.

Idina vrh