Orban: Mađarska sa Kinom uspostavila sveobuhvatno partnerstvo

10/05/2024
1 minuta čitanja
Mađarska je sa Kinom uspostavila sveobuhvatno partnerstvo i proširiće saradnju u nuklearnoj industriji i drugim oblastima, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Kine Si Đinpingom u Budimpešti.

– Kina je jedan od stubova novog svetskog poretka – rekao je Orban i dodao da će Mađarska podržati kineski mirovni plan u Ukrajini, prenio je Rojters.

Si je prethodno u razgovoru sa mađarskim predsjednikom Tamašem Šuljokom rekao da je saradnja Kine i Mađarske zasnovana na međusobnom poštovanju i povjerenju.

Istakao je da je njegova zemlja spremna da sa Mađarskom unapređuje razvoj veza na visokom nivou i naglasio da prijateljstvo dvije zemlje ne targetira niti diktira bilo koja treća strana.

– Znate ko su vam pravi prijatelji u teškim vremenima – rekao je Si, citirajući mađarsku poslovicu.

Predsjedniku Kine Si Đinpingu i njegovoj supruzi Peng Lijan ranije danas je priređen svečani doček, uz vojne počasti u Budimskom zamku, u Mađarskoj.

Šuljok, Orban i njihove supruge pozdravili su Sija i njegovu suprugu uoči vojne ceremonije drugog dana njihove zvanične posjete Mađarskoj.

Si i Šuljok su potom pogledali svečani defile Svečanog bataljona Oružanih snaga Mađarske, Nacionalne svečane konjičke jedinice i Husarskog puka Grof Ferenc Nadašdi.

Nakon parade, predsjednik Šuljok je primio Sija i kinesku delegaciju u palati Šandor.

Si će boraviti do sutra u zvaničnoj posjeti u Mađarskoj, povodom obilježavanja 75. godišnjice diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Si je otputovao u Mađarsku nakon što je završio posjetu Srbiji 7. i 8. maja, u okviru evropske turneje tokom koje je boravio i u zvaničnoj posjeti Francuskoj.

Idina vrh