Orban u pobjedničkom govoru kritikovao Zelenskog: On je moj protivnik

04/04/2022
1 minuta čitanja

Mađarski nacionalistički premijer Viktor Orban osvojio je četvrti mandat ubjedljivom pobjedom na općim izborima, pokazuju preliminarni rezultati.

Njegova desničarska stranka Fides je imala 53,1 posto uz 98 posto prebrojanih glasova, javlja BBC.

Opozicioni savez koji predvodi Peter Marki-Zay bio je daleko iza sa 35 posto.

Orban je u svom pobjedničkom govoru kritikovao briselske birokrate i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, nazivajući ih “protivnicima”.

– Ovo je bila ogromna pobjeda. To se može vidjeti s Mjeseca, ali i iz Brisela – rekao je Orban pristalicama u glavnom gradu Budimpešti u nedjelju navečer.

Mađarska dijeli granicu s Ukrajinom i do sada je primila više od pola miliona izbjeglica. Orban insistira na tome da pomažući ljudima, ali odbijajući da isporuči oružje Ukrajini, on drži Mađarsku podalje od rata.

Zelenski je više puta kritikovao Orbanovu politiku.

Kada bude zvanično potvrđena od strane mađarske izborne komisije, pobjeda će biti četvrta uzastopna pobjeda Fidesza od 2010. godine.

Nacionalni ured za izbore saopćio je da će Fides imati 135 mjesta, dvotrećinsku većinu, a opoziciona alijansa 56 mjesta, na osnovu preliminarnih rezultata.

Orban, 58, imao je zatgenute odnose sa EU, koja smatra da Fides potkopava mađarske demokratske institucije.

U svojih 12 godina na vlasti, Orban je promijenio ustav, imenovao svoje ljude na najviše pozicije u sudovima i promijenio izborni sistem u svoju korist.

Tokom kampanje, slogan opozicije bio je “Orban ili Evropa”.

Njihov kandidat Peter Marki-Zay tvrdio je da bi se Mađarska trebala pridružiti Poljskoj, Velikoj Britaniji i drugima u isporuci oružja Ukrajini. I ako bude pozvana, i to samo u okviru NATO-a, trebalo bi čak razmisliti o slanju vojnika.

Sarajevodanas/FENA

Idina vrh