Osmorka i HDZ usaglasili principe za formiranje vlasti!

16/11/2022
1 minuta čitanja

Borjana Krišto, koja je sastanku prisustvovala ispred HDZ-a, kazala je da je zadovoljna sastankom

Predstavnici političkih stranaka Osmorke i HDZ-a na današnjem sastanku u Sarajevu usaglasili su tekst sporazuma za formiranje vlasti.

“Sastanak je okončan uspješno. Gotovo smo usaglasili tekst sporazuma za formiranje vlasti i programskih ciljeva koje će provoditi nove većine na svim razinama. Ostali su neki tehnički detalji koje treba još ‘popeglati'”, rekao je predstavnik SDP-a Nerin Dizdar.

Borjana Krišto, koja je sastanku prisustvovala ispred HDZ-a, kazala je da je zadovoljna sastankom.


“Kao dva izaslanstva smo pokušali usaglasiti načela i principe za uspostavu vlasti, sukladno ustavnim nadležnostima. Usaglašavali smo principe i načela sukladno sastanku prethodnom sastanku predsjednika stranaka i koalicija. Dobar dio smo usaglasili, a dio je ostao na tehničkoj razini. To ćemo pokušati između nas dogovoriti”, kazala je Krišto.

Na stolu je bio program. Riječ je o iscrpnom dokumentu s desetinama vrlo konkretnih mjera, principa, ciljeva i smjernica. Rezultat je rada niza ekspertnih timova političkih subjekata. Tiče se hitnog pristupanja Evropskoj uniji i NATO savezu te socio-ekonomskih mjera, kao i uvođenja mjera za funkcioniranja pravne države.


(Raport, DEPO PORTAL/dg)

Idina vrh