Osnivač Alibabe i kineski milijarder Jack Ma boravi u Sarajevu

14/07/2023
1 minuta čitanja

Osnivač Alibabe i kineski milijarder Jack Ma viđen je večeras u Sarajevu nakon što je jučer snimljen u beogradskom noćnom klubu. On je večerao u poznatom sarajevskom restoranu/konobi “Luka”.

Jack Ma je u ovom restoranu bio na večeri gdje je jeo morske specijalitete, a razgovarao je i sa vlasnikom “Luke” Željkom Ljubasom.

Ovaj restoran je inače poznat kao gastronomska destinacija koju posjećuju svjetski poznate ličnosti kada dođu u Sarajevo, a među njihovim gostima je bio Bono u vrijeme Sarajevo Film Festivala.

Nakon što je jučer bio u Beogradu, Ma je odlučio posjetiti i Sarajevo u okviru svog turističkog putovanja.

Jack Ma se rijetko pojavljuje u javnosti u posljednje tri godine otkako je kritikovao kinesku Komunističku partiju i njenog predsjednika. Prvi put nakon duže vremena je viđen u martu ove godine, u školi u Hangzhouu, u Kini.

On je nekada bio najbogatija osoba u Aziji, ali je u posljednje tri godine izgubio više od polovine svog bogatstva od 61 milijarde dolara. Njegovo bogatstvo je krenulo naglo padati upravo nakon kontroverznih komentara o kineskoj vladi i misterioznog nestanka.

Danas njegova neto vrijednost iznosi nešto više od 30 milijardi dolara, dok je njegovo bogatstvo naglo palo za oko četiri milijarde dolara samo u protekloj sedmici.

Idina vrh