Oštar pad cijena nafte na svjetskom tržištu zbog jačanja dolara i slabe potražnje

12/07/2022
1 minuta čitanja

Globalna referentna cijena Brent sirove nafte je oslabila na ispod 100 dolara po barelu zbog jačanja dolara, smanjenja potražnje zbog koronavirusa u Kini koja je najveći svjetski uvoznik nafte te sve većeg straha od globalnog ekonomskog usporavanja.

Oštar pad uslijedio je nakon mjesec dana nestabilnog trgovanja u kojem su investitori prodavali naftne pozicije zbog zabrinutosti da će agresivno povećanje kamatnih stopa nametnutih kako bi se zaustavila inflacija, podstaći ekonomski pad.

Cijene nafte su suočene s ekstremnim pritiskom “dok se i dalje nastavlja defanzivni stav raspoloženja potrošača, uz ponovno pojavljivanje koronavirusa u Kini”, rekao je Dennis Kissler, viši potpredsjednik za trgovanje u BOK Financialu.

Rekordno visok dolar pokrenuo je veću likvidaciju prodaje, a budući da se cijena nafte izražava u američkim dolarima, jači dolar čini robu skupljom za vlasnike drugih valuta.Indeks dolara, koji prati valutu u odnosu na korpu šest valuta, danas se popeo na 108,56, najviši nivo od oktobra 2002. godine jer investitori najčešće gledaju na dolar kao na sigurno utočište tokom kriza na tržištu.

Investitori su se rješavali naftnih derivata u eri pandemije kada se strahovi od recesije samo pojačavaju. Na londonskom tržištu je cijena barela danas bila niža za 6.15 dolara u odnosu na jučer i iznosila je 100.95 dolara, dok se na američkom tržištu barelom trgovalo po 6.3 dolara nižoj cijeni, pa tako sada cijena barela nafte iznosi 97.79 dolara.

Idina vrh