Ukrajinsko nogometno prvenstvo počinje 23. augusta, stadioni će imati sklonište

12/07/2022
1 minuta čitanja

Ukrajinsko nogometno prvenstvo startat će 23. augusta i to bez navijača na stadionu, a koji će biti opremljeni skloništima u slučaju oglašavanja sirena za zračnu opasnost, objavio je ukrajinski ministar sporta Vadim Guttsait.

U Ukrajini nije odigrana niti jedna utakmica otkako je Rusija u februaru izvršila invaziju na tu zemlju.Zadnji susreti igrani su u decembru, nakon čega su klubovi otišli na tromjesečnu zimsku pauzu.

Vodeća ekipa je bio Šahtar Donjeck sa 47 bodova iz 18 utakmica, a kijevski Dinamo je imao dva boda manje.Nakon ruskog napada prvenstvo je, naravno, prekinuto, a niko nije proglašen prvakom. No, Šahtar će igrati u grupnoj fazi Lige prvaka, a Dinamo Kijev će se u drugom pretkolu Lige prvaka susresti s Fenerbahčeom.

Šahtar će svoje domaće utakmice igrati u Varšavi, a Dinamo u Lodzu.U objavi na Facebooku ministar sporta Guttsait je najavio kako prvenstvo starta 23. augusta, kada se slavi Dan državne zastave Ukrajine, prenijela je Hina.”Vrlo je važno nastaviti igrati nogomet, kao i druga nacionalna prvenstva, u Ukrajini”, rekao je.”Nastavljamo se takmičiti i navijati. Nastavljamo se boriti i pobjeđivati.

Ukrajinski će sport zaslužiti pobjedu na svim frontama i ne može ga se zaustaviti u napretku,” dodao je.Prvo kolo na rasporedu je 23. augusta, a prvenstvo će biti obilježeno strogim sigurnosnim pravilima. Utakmice će se igrati u Ukrajini, ali bez gledatelja.

“U blizini stadiona bit će skloništa u slučaju zračne opasnosti, opremljena po svim standardima. Dakle, ako dođe do zračne opasnosti, utakmice će se prekidati, a svi će se moći brzo i sigurno skloniti”, poručio je ukrajinski ministar sporta.

Prethodni tekst

Oštar pad cijena nafte na svjetskom tržištu zbog jačanja dolara i slabe potražnje

Sljedeći tekst

Mijo Ćosić želi uvoziti radnike iz Turske, plaća 1.000 eura sa smještajem i obrocima

Idina vrh