Osuđen u BiH na 15 godina robije: Darko Elez prebačen u Srbiju

07/09/2022
1 minuta čitanja

Darko Elez, kojeg je Sud BiH osudio na 15 godina zatvora kao člana organizirane kriminalne grupe, prebačen je u Srbiju gdje će služiti kaznu.

Elez je tražio da kaznu služi u Srbiji.Zahtjev za izručenje Srbiji Elez je podnio čim su se za to stekle zakonske mogućnosti, odnosno kada su pravosudni organi BiH obustavili istragu koja je protiv njega pokrenuta zbog sumnje da je 2018. i 2019. godine sudjelovao u dva ubistva, iznude i zastrašivanja u Istočnom Sarajevu i druga kaznena djela.

Uhapšen je 21. decembra 2020. po Interpolovoj potjernici i izručen BiHzbog suđenja u slučaju “Lutka”.Oduzeto mu je državljanstvo Srbije, no ono mu je odlukom Upravnog suda vraćeno.

Darko Elez je 10. novembra prošle godine u potpunosti priznao krivnju i osuđen je na 15 godina zatvora za kaznena djela koja su mu stavljena na teret u slučaju “Lutka”.

Potvrđena je optužnica iz predmeta “Lutka” kojom se Eleza tereti za organizirani kriminal u vezi s više teških kaznenih djela, među kojima su teška ubistva, pokušaji ubistava, razbojništva u prijevozu novca i druga kaznena djela počinjena u razdoblju od 2005. do 2009. godine.

Prethodni tekst

Oligarh Mihail Hodorkovski pozvao Ruse na oružani otpor Putinovom režimu

Sljedeći tekst

Ko kome otkida glasove? Izborna utrka u trouglu Komšić, Izetbegović i Bećirović

Idina vrh