Ko kome otkida glasove? Izborna utrka u trouglu Komšić, Izetbegović i Bećirović

12/09/2022
minuta čitanja

Jedna od najzanimljivijih izbornih utrka je ona koja će se dešavati u Federaciji Bosne i Hercegovine u borbi za dva člana Predsjedništva

Riječ je o borbi za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i iz rada hrvatskog naroda. Cijela Federacija je jedna izborna jedinica pa će tako birački iz ovog entiteta moći glasati bošnjačkog ili hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH.

Stranke okupljene oko HNS-a imaju jednog kandidata, a to je Borjana Krišto (HDZ) i sve procjene govore da bi Krišto u najidealnijoj situaciji mogla dobiti između 170 hiljada i 180 hiljada. Do tog broja se dolazi računicom na osnovu rezultata prošlih općih izbora. Tada je Dragan Čović kao kandidat HDZ-a osvojio skoro 155 hiljada, a Diana Zelenika, koja je glasove crpila iz istog političkog bazena osvojila skoro 26.000 glasova.

U HNS-u računaju da uz dobru izlaznost Krišto može dobiti preko 180 hiljada glasova.

Glavni protukandidat Borjane Krišto je Željko Komšić. On za razliku od kandidatkinje HDZ-a većinu glasova kupi u političkom bazenu s većinskom bošnjačkom populacijom. Na prošlim izborima Komšić je osvojio 225 hiljada glasova i bio je nedodirljiv.

U tom istom političkom bazenu za glasove će se boriti sa Bakirom Izetbegovićem (SDA), Denisom Bećirovićem (SDP, uz podršku još 10 stranaka) te Mirsadom Hadžikadićem (Koalicija Država).

Na izborima 2018. Bećirović je osvojio nešto preko 194 hiljade glasova i izgubio je od Šefika Džaferovića koji je osvojio 212 hiljada glasova. Prije četiri godine glasovi su se dijelili i između Fahrudina Radončića, koji je osvojio 75 hiljada, Mirsada Hadžikadića – 58 hiljada, Senada Šepića – skoro 30 hiljada i Amera Jerlagića – preko 9 hiljada glasova.

Hadžikadić je ponovo kandidat, ali ga ovaj put podržava Šepić pa se može očekivati da će kandidat Koalicije Država ove godine dobiti između 50 hiljada i 70 hiljada glasova. Radončić ovaj put podržava Bećirovića, pa će se glasovi u najvećoj mjeri dijeliti upravo na trouglu Komšić, Izetbegović i Bećirović.

Izetbegović ima svoju glasačku bazu na osnovu snage svoje stranke. Bećirović očekuje dosta bolji rezultat nego prije četiri godine s obzirom na širok spektar stranaka koje ga podržavaju, dok Komšiću ostaje nada da neće izgubiti više od 40 hiljada glasova u odnosu na izbore 2018.

Da li bi Komšić glasove mogao izgubiti na račun Izetbegovića ili na račun Bećirovića teško je sa sigurnošću tvrditi. Ukoliko posmatramo ideološki i stranački onda bi trebao strahovati od Bećirovića. Paralelno, zbog široke podrške Bećiroviću ni Izetbegović nema nikakav luksuz u rasipanju glasova, stoga se i u utrci za bošnjačkog i u utrci za hrvatskog člana očekuje neizvjesna borba.

Idina vrh