Otkrivamo imena kandidata za novog direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH

09/04/2023
1 minuta čitanja

Iduće sedmice, tačnije 11. aprila, bit će otvorene koverte s prijavama kandidata za novog direktora i zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT), a kako saznaje Klix.ba prijavilo se ukupno 12 osoba.

Prema našim saznanjima, prijave su poslali trenutni v.d. direktora FUP-a Ensad Korman, komandant Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e Enes Karić, Mirsad Dželilović iz MUP-a KS, Fahrudin Halač iz Granične policije BiH, Mustafa Selmanović iz FUP-a, Almir Bašić iz GP BiH, Damir Muhedinović iz SIPA-e, Edin Malkić iz SIPA-e, Amra Aljić iz GP BiH…

Kako nezvanično saznajemo prvi favorit je Enes Karić i on bi trebao preuzeti direktorsku fotelju, iako se spekulisalo da bi funkciju mogao preuzeti Mustafa Selmanović. Treba istaći da je Karić želja NiP-a.

Funkciju direktora DKPT-a, koju još uvijek obnaša Mirsad Vilić pripast će kandidatu iz reda bošnjačkog naroda, prema ranijem dogovoru koalicionih partnera na državnom nivou (Trojka, SNSD i HDZ).

Direktor i zamjenik direktora imenuju se na mandat od četiri godine.

Tokom postupka odabira Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH razmotrit će prijave kandidata i s kandidatima koji ispunjavaju tražene uslove obaviti intervju.

Po okončanju postupka odabira, Nezavisni odbor dostavit će ministru sigurnosti BiH imena najviše pet kandidata za direktore i imena najviše pet kandidata za zamjenike direktora policijskih tijela BiH.

Na kraju će Vijeće ministara BiH, na prijedlog ministra sigurnosti, potvrditi novog direktora i zamjenika direktora DKPT-a.

Podsjetimo da je mjesto direktora SIPA-e ostalo SNSD-u (Darko Ćulum), direktora Službe za poslove strancima također je dobio SNSD (Žarko Laketa), a HDZ je dobio funkciju direktora Granične policije BiH (Mirko Kuprešaković) dok je novi direktor OSA-e je Almir Džuvo (na prijedlog SDP-a).

Idina vrh