Otvoren prvi inkluzivni park na području općine Centar

05/05/2022
1 minuta čitanja

PARK JELENA VITAS ZA SVU NAŠU DJECU

U povodu obilježavanja Dana Općine Centar puštanjem balona uz prigodan zabavni program koji su pripremili mališani sa područja ove lokalne zajednice otvoren je Park Jelena Vitas, na uglu ulica Branilaca Sarajeva i Ćemaluša, kao prvi inkluzivni park na području općine Centar.

Prije protokolarnog dijela programa prisutni su minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva u povodu Dana sjećanja na stradale mališane tokom agresije na BiH.

Na početku manifestacije mališani iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju izveli su muzičku numeru „Sarajevo ljubavi moja“ na znakovnom jeziku.

-Svako dijete ima pravo na igru, a danas Općina Centra otvara park u kojem se može igrati svako dijete. Pozivam mališane i predstavnike Općine da puštanjem balona obilježimo ovaj svečani trenutak i zvanično otvorimo park za svu našu djecu, riječi su Anesa Kujovića koji se nalazi na stručnom osposobljavanju u Službi za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport.

U nastavku programa učenici Osnovne škole „Alija Nametak“ izveli su tačku „Ples na kiši“, a mališani iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave u okviru muzičke radionice Bjelavko uz podršku Centra kuture i mladih Općine Centar izveli su muzičku numeru „Bori se“.

U ime Općine otvaranju parka prisustvovali su načelnik Srđan Mandić, predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo, dopredsjedavajuća Ira Adilagić i vijećnici.

Otvorenju parka prisustvovao je i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, pomoćnik ministra za zaštitu okoliša Adnan Medić i predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda.

Podsjećamo, izgradnju parka zajedničkim sredstvima finansirali su Općina Centar, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

U novoizgrađenom Parku Jelena Vitas postavljen je dječiji mobilijar za sigurnu igru naših mališana. Postavljen je tobogan sa kombinovanim spravama, njihalice, troredne ljuljačke, edukativni paneli, jednostruke klackalice kao i sigurnosne jednostruke klackalice. Kako bi se obezbijedila sigurnost mališana tokom igre postavljena je i gumena podloga.

Park je dodatno oplemenjen novim zelenilom, obnovljeni su i uređeni  sadni materijali, travnate površine, te je zasađeno osam stabala japanske trešnje. Pored navedenog, parkovski prostor je dodatno ozelenjen i sa 150 sadnica ukrasnog grmlja hibuskusa, a zemljana ostrva obogaćena su sezonskim cvijećem.

Park je osvijetljen modernom ambijantalnom LED rasvjetom tako da će se moći koristiti i noću, a postavljene su i nove parkovske kupe i kante za otpatke.

Sam park, smješten preko puta Bosanskog kulturnog centra, je imenovan 2019. godine po partizanskoj heroini iz Drugog svjetskog rata. Jelena Vitas je tragično stradala u logoru Jasenovac od ustaškog terora krajem 1944. godine.

Idina vrh