Otvorena memorijalna postavka Značajni datumi Općine Novo Sarajevo, 5. april i 16. maj 1992. godine

05/04/2022
1 minuta čitanja

U Memorijalnom centru Trg heroja upriličeno je otvaranje memorijalne postavke na temu “Značajni datumi Općine Novo Sarajevo, 5. april i 16. maj 1992. godine” u pripremi Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Otvaranju današnje izložbe prisustvovao je načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović sa saradnicima, predsjedavajući Općinskog vijeća Novo Sarajevo Robert Pleše, direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović, predstavnici boračkih udruženja, pripadnici Odreda “Hrasno brdo”, te učenici osmih razreda OŠ “Hrasno”.

Načelnik Tanović istaknuo je da Općina Novo Sarajevo podržava ove i slične projekte kako boračkih udruženja, tako i Historijskog muzeja BiH s ciljem da se kultura sjećanja vrati u institucije, a najkompetentnija institucija koja će obraditi sve podatke i ratne činjenice je Historijski muzej BiH.

– Svi mi učesnici rata u periodu 1992.-1995. godina imamo svoje lično i emotivno poimanje svih dešavanja koja su se zbivala na ovim prostorima u to vrijeme, ali je jako važno da imamo jednu krovnu instituciju koja će sva ta sjećanja i dokumente sakupiti i od njih napraviti jednu priču koja će biti dovoljno jasna za nove generacije koje dolaze i koje nisu, na sreću, imale priliku takve stvari iskusiti na vlastitoj koži. Značajno je da svi znaju i osjete šta su sve naši građani, roditelji, članovi porodica, prijatelji prošli tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu sa željom da se više nikada ista ne ponove – istaknuo je načelnik Tanović.

Memorijalna postavka realizirana je u okviru projekta iz istraživačko – muzeološke domene kojeg je podržala Općina Novo Sarajevo u okviru obilježavanja značajnih datuma Općine, a implementirao Historijski muzej BiH.

Imajući u vidu složenost i ozbiljnost projekta, realiziran je u dvije faze, od kojih je prva faza je predstavljala istraživački dio historičara, kustosa, prikupljanje građe, mapiranja, digitalizacije građe i slično, dok je druga faza predstavlja produkciju izložbe – saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

Sarajevodanas/FENA

Idina vrh