U Sarajevu održana međunarodna naučna konferencija o migracijama

05/04/2022
minuta čitanja

Međunarodna naučna konferencija o migracijama, koja je okupila ključne aktere koji se bave pitanjima neregularnih i miješanih migracija, zatim emigracija i humanitarnog rada na terenu, uključujući i međunarodne organizacije, domaće javne institucije te organizacije civilnog društva, održana je danas na Internacionalnom Burch univerzitetu.

Na konferenciji je bilo prisutno više od stotinu učesnika iz cijelog svijeta, od Brazila, Kolumbije, SAD-a, Turske, Italije, Švicarske, Srbije, Makedonije i BiH.

Cilj konferencije je mapirati trenutno stanje na terenu i obim naučnog znanja što će dovesti do formiranja sektorske alijanse za bolje upravljanje migracijama.

– Jedan od ciljeva Konferencije je podrška akademske zajednice u adresiranju neregularnih i miješanih migracija. Učešće ključnih domaćih i međunarodnih naučnika i stručnjaka iz prakse unaprijeđuje značaj Konferencije i potvrđuje relevantnost iste, uzimajući u obzir sadašnje i očekivane migracione tokove, počevši od fenomena neregularnih migracija, miješanih migracija, ali i emigracija i odliva mozgova, što je posebno interesantno za našu državu i region – rekao je prof.dr. Alija Kožljak, direktor Centra za društvena istraživanja pri Internacionalnom Burch univerzitetu i koopredsjedavajući Konferencije o migracijama.

Konferenciju je otvorio rektor Internacionalnog Burch univerziteta, prof.dr. Mersid Poturak koji je posebnu pažnju stavio upravo na odlazak mladih ljudi iz BiH i važnost rješavanja ovog pitanja.

Konferencijom se nastoji pružiti i podrška BiH pri ispunjenu međunarodnih obaveza prizašlih iz raznih međunarodnih ugovora, te Globalnog kompakta o migracijama. Globalni kompakt o migracijama donosi 23 cilja kojima se žele osigurati “sigurne, uredne i regularne“ migracije, uključujući zaštitu migranata od iskorištavanja i kršenja ljudskih prava.

Šefica Misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti, u uvodnom obraćanju naglasila je značaj ove konferencije za IOM, jer donosi pogled na migracije sa društvenog stanovišta, a ne samo kao sigurnosno i humanitarno pitanje.

– Migracije su megatrend koji će se nastaviti, te je potrebno tražiti konkretna rješenja kroz sveobuhvatni pogled na migracije. U BiH fokus je na migrantima koji su u tranzitu, ali trebamo se fokusirati i na one koji odlaze iz ove zemlje. Četvrta je godina primjene Globalnog kompakta o migracijama i drago mi je da ćemo se ovim povodom okupiti u New Yorku i da će predstavnici iz BiH biti tamo – navela je ona.

Šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u BiH dr. Elmir Camić istaknuo je da znanje i iskustvo kako se nositi s migracijama već postoji, ali je ono fragmentirano i zavisi od zemlje do zemlje.

– Potrebna je razmjena tih znanja, a ova konferencija je odlična platforma za takvu razmjenu i napredak. Vjerujem da će pružiti dodatne uvide i utjecati na oblikovanje budućih politika, a mislim da je Sarajevo i BiH pravo mjesto za jednu ovakvu konferenciju – kazao je Camić.

Prisutnima na otvaranju obratili su se još i ambasador Švicarske u BiH Daniel Hunn, ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreu, prof. dr. Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS i akademik prof.dr. Mirko Pejanović, potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Nakon uvodnih obraćanja svečano je potpisan ugovor o saradnji između Internacionalnog Burch univerziteta i IOM-a, te je konferencija nastavljena održavanjem niza panela s značajnim govornicima – saopćili su organizatori.

Preporuke, prijedlozi i zaključci panelista će se analizirati i sistematizirati te, na osnovu njih, bit će izrađen prijedlog politika koji će biti predstavljen ključnim akterima, uključujući i međunarodne organizacije, domaće javne institucije te organizacije civilnog društva.

Djelujući po ovim preporukama, institucije će biti u prilici unaprijediti upravljanje migracijama te pružiti adekvatan odgovor na izazove koje uzrokuje ovaj fenomen.

Organizatori Konferencije o migracijama 2022. su Centar za društvena istraživanja pri Internacionalnom Burch univerzitetu i Centar kompetencija za humanitarno pregovaranje (Ženeva, Švicarska) uz partnere: Misija OSCE-a u BiH, Misija IOM-a u BiH, Delegacija EU u BiH, Švicarska ambasada u BiH, Delegacija Međunarodnog komiteta crvenog križa, Vanjskopolitička inicijativa, Harvard Kennedy univerzitet.

Sarajevodanas/FENA

Prethodni tekst

Nebojša Radmanović od 6. aprila predsjedava Predstavničkim domom PSBiH

Sljedeći tekst

Otvorena memorijalna postavka Značajni datumi Općine Novo Sarajevo, 5. april i 16. maj 1992. godine

Idina vrh