Palestinska zajednica u BiH osudila najavljeno obilježavanje Dana nezavisnosti Izraela u Sarajevu

12/05/2022
1 minuta čitanja

Udruženje Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini oštro je osudilo najavljeno obilježavanje, kako navode, tzv. Dana nezavisnosti Izraela koje je planirano da bude održano sutra u Sarajevu.

Ističu da je ono što se naziva Dan nezavisnosti Izraela je za palestince Dan Nakbe – katastrofe – i podsjetnik da je Izrael napravljen na mitu o nacionalnom oslobođenju krvlju palestinskog naroda na njihovoj otetoj zemlji.

Iz udruženja tvrde da Izraelci slave krađu i okupaciju Palestine zamjenivši britanski kolonijalizam još strašnijim doseljeničkim kolonijalizmom.

Za njih ono što se dogodilo 1948. ne predstavlja nezavisnost, već najveću oružanu pljačku i genocid dvadesetog stoljeća.

– Pozivamo sve zvaničnike i institucije da bojkotuju ovaj sramotni dan i da se ograde od podrške izraelskom fašističkom režimu koji je odgovoran za likvidacije, progone, oduzimanje zemlje, te, kako smo danas vidjeli, za svirepe likvidacije novinara i aktivista koji pišu i izvještavaju o tim zločinima. Podrška i učešće u obilježavanju ovog tzv. Dana Nezavisnosti Izraela ohrabruju i podržavaju izraelski okupatorski režim u nastavku maskra nad okupiranim palestinskim narodom – saopćeno je. 

Sarajevodanas/fena.ba

Idina vrh