Palo pomirenje Nenada Nešića i Milorada Dodika, DNS se vraća u vlast u RS-u

28/10/2022
1 minuta čitanja

Demokratski narodni savez (DNS), stranka na čijem čelu je Nenad Nešić, vratit će se u vlast u entitetu Republika Srpska

Nakon tačno dvije godine palo je pomirenje s Miloradom Dodikom (SNSD). Njima će se pridružiti, kako saznajemo, i Socijalistička partija Srpske (SPS) čiji predsjednik je Goran Selak.

Zbog nesuglasica i razmimoilaženja u vođenju političkih i drugih procesa, DNS i SNSD-e su u oktobru 2020. godine raskinuli političko partnerstvo koje je trajalo dugih 15 godina. Nešić je tada pod pritiskom vladajućih struktura podnio i ostavku na funkciji v. d. direktora Puteva RS-a.

Članovi i simpatizeri DNS-a su čak organizovali i kratke saobraćajne blokade zbog lošeg odnosa SNSD-a prema DNS-u.

Nakon toga, Nešić je pokušao napraviti jak opozicioni blok sa SDS-om, PDP-om i Nebojšom Vukanovićem, ali to nije dugo potrajalo, pa je DNS nastavio, kako su ga nazvali, trećim putem.

U konačnici razlaz i sa vlasti i sa opozicijom je rezultirao potpunim fijaskom DNS-a na proteklim izborima (ukupno 28.502 glasa za NSRS) kao i samog Nenada Nešića u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda (34.955 glasova) dok na državnom nivou više neće imati niti jednog zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

DNS će u budućem sazivu Narodne skupštine RS-a imati četiri poslanika, a niti jedan od njih nije dobio direktan mandat već svi ulaze s s kompenzacijske liste. Socijalistička partija Srpske (SPS) će imati tri poslanika. Brojka od osam ruku dodatno će ojačati većinu koju predvodi Dodikov SNSD.

Za očekivati je da će Nešić i Selak, odnosno njihove stranke, zauzvrat dobiti neko od ministarskih pozicija u budućoj Vladi RS-a ili direktorske funkcije u javnim preduzećima.

Za kraj recimo i da je Nešić jučer čestitao pobjedu Dodiku uz nadu da će lider SNSD-a “naredne četiri godine utrošiti na obezbjeđivanje nacionalnog jedinstva srpskog naroda u RS-u, kao i da će raditi na zaštiti ustavne pozicije RS-a unutar BiH.”

Idina vrh