Avaz

Pašović kritizirao gradonačelnicu Karić: Šokantno, gdje mi to živimo

13/04/2024
1 minuta čitanja

On je rekao kako “ga je sramota nakon što je vidio da gradonačelnica rukom po ulici dijeli baklave”.

eđunarodno poznati i nagrađivani pozorišni reditelj iz Bosne i Hercegovine Haris Pašović oštro je kritikovao vlasti u Sarajevu, naročito gradonačelnicu Benjaminu Karić.

On je rekao kako “ga je sramota nakon što je vidio da gradonačelnica rukom po ulici dijeli baklave”.

– Cijenim gradonačelnicu s kojom sam imao nekoliko sastanaka, ali ono da gradonačelnica rukom na ulici dijeli baklave je šokantno. Kakav je to način? Meni je neprijatno i sramota me je. 

Gdje mi živimo, na šta to liči? Ovo je evropski grad. Moramo da održimo civilizacijski i evropski nivo. Šta ako se neko razboli zbog baklave koju su rukom dijelili”, poručio je Pašović u emisiji Dan uživo te je na upit voditeljice o tome da li je to ono što građani prihvataju odgovorio da postoje oni koji to ne prihvataju – rekao je Pašović u programu N1.

Pašović je također kritikovao raniju odluku kantonalnog ministarstva obrazovanja u Sarajevu zbog skraćivanja nastavnih časova u školama tokom ramazanskog posta.

– Moramo podvući crtu. Živimo u sekularnoj zemlji i to je jedini model kako možemo i trebamo da živimo. I u takvoj sekularnoj zemlji dođe naredba iz ministarstva obrazovanja da se skrate časovi zbog iftara. 

To ne smijemo da dopustimo, to je teokratija. Danas dijete kad izvadi sendvič u vrijeme ramazana u školi, kažu mu da je vlah i da je protiv Boga. Dijete kada zovne “tata”, gledaju ga kao da je pao s Marsa jer ga ne zove ‘babo’, to je kada govorimo ovdje – za Sarajevo – a isto možemo reći za mjesta gdje je hrvatska ili srpska većina. Tamo gdje je srpska većina obdaništa blagosiljaju popovi – kritikovao je on.

Dodao je kako se u BiH neprekidno proizvodi atmosfera straha.

– Budućnost ne možemo da gradimo ako ćemo stalno boraviti u ratu. Već su odrasle generacije koje nemaju nikakve veze s tim ratom, ni sa uzrocima rata, a žive u posljedicama – poručio je Pašović.

Idina vrh