Izvor: Avaz

Reis Kavazović: Usvajanje Rezolucije će postaviti temelje očuvanja istine o genocidu u Bosni i Hercegovini

13/04/2024
1 minuta čitanja

Sabor Islamske zajednice vjeruje da usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici stvara pretpostavke za stabilan i trajan mir u svijetu.

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na današnjoj sjednici u Sarajevu podržao je inicijativu za usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda kojom se 11. juli određuje kao Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine.

Podrška inicijativi

Sabornici su u Izjavi o podršci inicijativi za usvajanje Rezolucije u Generalnoj skupštini UN ocijenili da se usvajanjem ovakve rezolucije na najvišem međunarodnom nivou jača međunarodno pravo i prevenira ponavljanje sistemskog kršenja Međunarodnog krivičnog prava i zločina genocida.

Sabor Islamske zajednice vjeruje da usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici stvara pretpostavke za stabilan i trajan mir u svijetu, naročito u našem regionu, kao i osnovu za izgradnju povjerenja na principima istine i pravde. Sa sjednice je poručeno i da Sabor očekuje da se ova izjava ne politizira zlonamjerno i ne tumači kao pokušaj nametanja kolektivne krivice bilo kome.

U okviru današnjeg zasjedanja sabornicima se obratio i reisul-ulema Husein- ef. Kavazović, koji je negativne reakcije na usvajanje predložene rezolucije u Ujedinjenim nacijama ocijenio nerazumnim.

“Mislim da svi mi i međunarodna zajednica imamo razloga za zabrinutost kada od najviših državnih zvaničnika u Bosni i Hercegovini i Srbiji čujemo prijetnje nasiljem i ratom ako se usvoji rezolucija koja nema političke implikacije, niti nameće kolektivnu krivnju bilo kome. Očekivano usvajanje Rezolucije će postaviti temelje očuvanja istine o genocidu u Bosni i Hercegovini, te ponovne izgradnje povjerenja i mira na temeljima istine i pravde”, poručio je reisul-ulema Kavazović.

Burne reakcije iz Srbije

Inače, prethodnih dana su se mogle čuti burne reakcije iz Srbije i Republike Srpske o najavi usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini UN-a, a orkestriranim izjavama se pokušava stvoriti atmosfera u kojoj oni koji podržavaju rezoluciju pokušavaju targetirati cijeli srpski narod kao genocidan.

U samoj rezoluciji pak nema ni riječi o srpskom narodu, niti počiniocima genocida. Ne optužuje se Srbija, niti se predlaže ukidanje Republike Srpske, kako to tvrde srpski političari. Navedeno je da se 11. jul treba obilježavati na međunarodnom nivou s obzirom na brojne presude koje govore o počinjenom genocidu Vojske RS-a.

Idina vrh