PDA i Naša stranka se priključuju protestima ispred OHR-a, žele BiH s jednakim pravima za sve

25/07/2022
1 minuta čitanja

Pokret demokratske akcije (PDA) i Naša stranka pridružuju se pozivima građana Bosne i Hercegovine da izađu na mirne proteste protiv odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da izmijeni Izborni zakon BiH i Ustav Federacije BiH.

“Pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na stranačku, vjersku i nacionalnu pripadnost, da danas u 19 sati ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, kao i u drugim gradovima, mirnim protestom izraze nezadovoljstvo i protivljenje najavljenim odlukama visokog predstavnika, koje vode ka novim krizama i etničkim podjelama”, naveli su u saopćenju iz PDA.

Smatraju da je ovo vrijeme da svi zajedno pokažu da će se boriti za demokratsku Bosnu i Hercegovinu, uređenu po evropskim vrijednostima, uz poštivanje evropskih sudova i po mjeri svih, bez majoriziranja bilo koga i sa jednakim pravima prema svakom pojedincu u ovoj zemlji.

Predsjednica PDA Elzina Pirić ranije je rekla kako su razočarani najavama iz OHR-a, te smatraju da bi navodni nacrt izmjena izbornog zakona u verziji visokog predstavnika bila konačna legalizacija etničkog čišćenja i diskriminacija prema jednom narodu, ovaj put najbrojnijem narodu.

“Ponuđeno rješenje ne vodi nikakvim deblokadama niti bilo kakvom poboljšanju odnosa i stvaranju povjerenja”, istakla je Pirić.

Generalni sekretar Naše stranke Nihad Uk je na Facebooku napisao:

“Vidimo se sutra u 19:00 ispred OHR-a. Građanska Bosna i Hercegovina, nema alternativu”.

Podsjetimo, večeras u 19 sati na proteste su već pozvali SDP, Demokratska fronta, Dervo Sejdić, Građanski savez…

Protesti se organizuju protiv nametanja izmjena Izbornog zakona BiH u obliku koji bi, smatraju mnogi, donio nove unutrašnje probleme u BiH, kreirao nove diskriminacije i koristio jedino interesima HDZ-a.

Idina vrh