Plata redovna: Kadrovi SDA postavljeni na pozicije savjetnika nepostojećih ministara

19/04/2023
1 minuta čitanja

Uprkos tome što će uskoro biti imenovan novi saziv Vlade Federacije BiH u kojoj neće biti nijedan ministar iz reda SDA, kadrovi stranke Bakira Izetbegovića koji se nalaze na pozicijama ministara u tehničkoj Vladi Federacije BiH imenovali su nove savjetnike.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić postavio je za svog savjetnika Sabahudina Delalića zvanog Traca koji je bio jedan od aktera afere “Asim”. Traca je kadar Stranke demokratske akcije (SDA) i u prošlom mandatu obnašao je dužnost zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo.

Posebno je zanimljivo što je SDA, preko premijera FBiH Fadila Novalića, postavila na mjesta savjetnika ministara svoje kadrove uprkos činjenici što uopšte nisu imenovani ministri koje bi ti isti savjetnici savjetovali.

Tako je Novalić odlučio da se riješi Samre Ćosović-Hajdarević koju je prebacio na poziciju savjetnice ministra obrazovanja i nauke FBiH u kojem uopšte nije imenovan ministar. Ova pozicija nije popunjena još od odlaska Elvire Deliberović s mjesta ministrice u januaru 2020. godine.

Za savjetnika nepostojećeg ministra obrazovanja i nauke FBiH postavljen je i član Predsjedništva SDA Admir Mulaosmanović.

Smijenjeni gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, inače kadar SDA, brzinom svjetlosti dobio je novo zaposlenje. On je imenovan za savjetnika nepostojećeg ministra boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH. Naime, mjesto ministra boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH ostalo je nepopunjeno još od jula 2020. godine tj. od dana kada je na klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu preminuo bivši ministar Salko Bukvarević.

(PRESS)

Idina vrh