Ponovo poskupili ćevapi na Baščaršiji: Za naš džep nije dobro, turistima – svejedno

04/06/2022
1 minuta čitanja

Rast cijena svih namirnica i tradicionalnih jela kako u Sarajevu tako i drugim gradovima BiH je realnost kojoj nažalost svjedočimo svakodnevno. 

I sarajevski ćevapi ponovo su poskupjeli. Na Baščaršiji više ne možete dobiti malu porciju po cijeni od 3,50 KM, niti veliku za 7 KM. Prema novim cijenama mala porcija ćevapa košta od 4 do 5KM na Baščaršiji, dok su velike porcije od 8 do 10 KM.

Pljeskavica je uglavnom 9 KM, velika porcija sudžukica 10 KM, kombinacija ćevapi i sudžukice oko 10KM, teleći ražnjići oko 12 KM.

Analize / Pogledajte šta je najviše poskupjelo u Bosni i Hercegovini

Nekad su ćevapi bili i 2 KM, pa se vremenom cijena povećavala za 0,50KM, da bi danas imali cijenu veću od 4 KM. S obzirom na poskupljenja cijena mesa, očekivana su povećanja cijena u svim ćevabdžinicama. No, da li je ovo zaista opravdano?

“Nažalost cijene smo morali promijeniti, jer je i nama meso poskupjelo, nabavna cijena nije ista. Mislim da nije pretjerano, ko voli roštilj, jest će ga i dalje”, kazali su ranije za portal Radiosarajevo.ba iz jedne od ćevabdžinica na Baščaršiji.

I da, kvalitet je srećom neupitan, ko voli roštilj počastit će se s vremena na vrijeme jednom lijepom porcijom.

Cijena kilograma junetine prije nekoliko mjeseci bila je oko devet KM, a sada je 13 KM i više, dok je kilogram teletine bio 18 KM, a sada se kreće oko 24 KM.

Kako se može primijetiti na Bačšaršiji turista ne manjka. Uprkos poskupljenjima koji za naš džep nisu dobra, za turiste nisu problem, ćevabdžinice, buregdžnice i aščinice su pune.

U baštama kafića i restorana traži se stolica više. 

Možda neki od nas neće naručivati deset ćevapa u čitav somun, ali zato može nekad i pet u pola.

Idina vrh