Šta embargo na rusku naftu znači za BiH? Ekspert otkrio najlošiji i najbolji scenarij

04/06/2022
minuta čitanja

Na susretu predsjednika država i vlada članice Europske unije su ipak postigle kompromis oko planiranog uvođenja naftnog embarga protiv Rusije.

Zabranom uvoza će biti pogođeno više od dvije trećine isporuka ruske nafte u EU. Sve to samo s jednim ciljem – „maksimalni pritisak na Rusiju”, kako bi ona okončala rat protiv Ukrajine.

Prema navodima diplomata kompromis predviđa da se, na zahtjev Mađarske, najprije spriječi transport ruske nafte morskim putem.

Kako tvrde sagovornici portal Radiosarajevo.ba, nakon odustajanja Njemačke i Poljske, Rusija bi iduće godine mogla Europskoj uniji prodati samo desetinu do sada uobičajene količine nafte koja je stizala iz Rusije.

Time bi Rusija trebala biti kažnjena za rat u Ukrajini koji traje već više od tri mjeseca. Danas je tačno 100 dana ruske invazije na Ukrajinu.

A može li Rusija nadoknaditi gubitke izazvane embargom u EU te višak svoje nafte koji bi se prelio na Stari kontinent prodati nekom drugom? Stručnjaci smatraju da također može, a kupci bi bile dvije najmnogoljudnije zemlje svijeta – Indija i Kina.

Šta embargo na rusku naftu znači za Bosnu i Hercegovinu? Region?

Hrvatska

U Zagrebu smatraju da Hrvatska ima veliku priliku postati energetski ‘hub’ za cijelu srednju Europu.

Naši susjedi tvrde da bi sada oni trebali iskoristiti; razvijati svoje kapacitete, prije svega, transportne. Da Plinacro i Janaf postaju nositelji energetskog razvoja Hrvatske, uz HEP koji bi trebao postati nositelj razvoja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Srbija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je tokom prošle sedmice da je njegova zemlja dogovorila novi trogodišnji ugovor o opskrbi plinom s ruskim državnim dobavljačem energije Gazpromom.

Vijest je stigla u nezgodno vrijeme, Vučić je time zadao novu glavobolju zapadnom antiputinovskom savezu, a posebno Europskoj uniji, komentira CNN.
Iako Srbija nije članica EU, dio je plana proširenja EU koji uključuje i neke njezine susjede. EU se namjerava proširiti na istok i vidi zapadni Balkan kao ključ europske sigurnosti, što je još više naglašeno u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu.

Bosna i Hercegovina

Naš je opet zanimala situacija u Bosni i Hercegovini. Kontaktirali smo Almira Bečarevića, eksperta za energetiku u BiH, koji je za portal Radiosarajevo.ba otkrio najlošiji i najbolji scenarij za našu zemlju, po pitanju novog naftnog embargo prema Rusiji.

“Generalno, embargo na rusku naftu znači održavanje visokog nivoa cijene barela nafte. Te cijene podrazumijevaju nivo cijena barela nafte iznad 100 USD. Ova cijena barela značit će za BiH i dalje cijene goriva na benzinskim pumpama iznad 3 KM. Sam embargo na uvoz ruske nafte u EU može uzročiti daljnji rast cijena barela prema 130 USD i više i te pokazatelje imat ćemo u narednih sedmicu ili dvije. To bi značilo rast cijena gorina na pumpama iznad 3,5 KM”, priča nam Bečarević.

On smatra da je ovo lošiji scenario koji je realan, a koji je temeljen i na izjavama ruskih dužnosnika o početku trećeg svjetskog rata.

“Istovremeno, zamjenom za rusku naftu porast će i troškovi transporta sirove nafte tako da nema naznaka za neko drastičnije smanjenje cijene nafte.

Optimističnog scenarija za potrošače u BiH za sada nema, jer EU neće stati sa uvođenjem daljnjih sankcija za ruske energente. U narednim mjesecima može se oćekivati i jedan vid sankcija za gas čime će se situacija samo komplikovati.

Zima ide i jedino rješenje je intervencija države što je do sada izostalo i time smo rijetki gdje nema intervencije države, osim kratkoročne subvencije za gas u KS. Prognoze nisu dobre za zimu i stoga jedino ostaje prilagodba kućnih budžeta predstjećoj zimi i visokim računima za grijanje a i za naftne derivate čija cijena neće imati značajniji pad već upravo suprotno – samo rast”, kazao je Almir Bečarević

Idina vrh