Posmrtni ostaci 8.000 nacističkih žrtava pronađeni u Poljskoj

13/07/2022
1 minuta čitanja

Masovna grobnica u kojoj se nalazi pepeo 8.000 ljudi otkrivena je u blizini bivšeg nacističkog koncentracionog logora u Poljskoj, saopćio je Institut za nacionalno sjećanje te zemlje.

Iz Instituta, koji istražuje zločine počinjene tokom nacističke okupacije Poljske i komunističke ere, saopćeno je da su ostaci otkopani u blizini koncentracionog logora Soldau, sada poznatog kao Dzialdowo, sjeverno od Varšave.

Nacistička Njemačka je izgradila logor kada je okupirala Poljsku tokom Drugog svjetskog rata, koristeći ga kao mjesto tranzita, interniranja i istrebljenja za Jevreje, političke protivnike i pripadnike poljske političke elite. Procjene govore da je broj zatvorenika ubijenih u Soldauu 30.000, ali pravi broj nikada nije utvrđen.

Sumorno otkriće 15.800 kilograma ljudskog pepela znači da se može tvrditi da je tamo umrlo najmanje 8.000 ljudi, naglasio je istražitelj Tomasz Jankowski.

Procjena je zasnovana na težini ostataka, pri čemu dva kilograma pepela otprilike odgovaraju jednom tijelu. Žrtve sahranjene u masovnoj grobnici “vjerovatno su ubijene oko 1939. godine i uglavnom su pripadale poljskoj eliti”, rekao je Jankowski.

Godine 1944. nacističke vlasti naredile su jevrejskim zatvorenicima da iskopaju tijela i spale ih kako bi izbrisali dokaze o ratnim zločinima.

Andrzej Ossowski, istraživač genetike na Pomeranskom medicinskom univerzitetu, rekao je da su uzorci pepela uzeti i da će biti proučavani u laboratoriji.

“Možemo izvršiti DNK analizu, koja će nam omogućiti da saznamo više o identitetu žrtava”, dodao je, nakon što su slična istraživanja obavljena u bivšim nacističkim logorima u Sobiboru i Treblinki

Idina vrh