Vučić: Nisam otišao u Srebrenicu jer tamo nisam dobrodošao

13/07/2022
1 minuta čitanja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nije otišao u Srebrenicu na obilježavanje 27. godišnjice genocida zato što, prema njegovim riječima, tamo nije dobrodošao, te ocijenio da je ove godine bila žešća kampanja sa više mržnje usmjerene prema srpskom narodu.

Vučić je istakao da je “ćutao 11. jula” zato što bi Srbija bila izložena najbrutalnijim napadima, jer ne bi izgovorio “magičnu riječ koju oni žele da čuju”.

“Zato što neko ne želi od nas da osjeti pijetet, ne želi da vidi poštovanje žrtvama, već želi pravnu formulaciju da bi mogao na tome da zasniva neke druge političke poteze u budućnosti, a to je ukidanje Republike Srpske, kompenzacione mjere i dalje mjere protiv Srbije“, rekao je Vučić za TV Pink.

Predsjednik Srbije je mišljenja da nije tu riječ o poštovanju prema žrtvama i emocijama, nego o nečemu što neko misli da na takav način može da gradi svoju budućnost.

Vučić je rekao da je “11. juli težak dan zločina nad Bošnjacima”, ali i da ima mnogo teških dana u godini, kao i mnogo drugačijeg viđenja.

“Ono što je ove godine bilo jasnije naglašenije bila je snažnija kampanja i više mržnje prema srpskom narodu i možda nažalost više pogrešnih odgovora”, naveo je Vučić.

On je ocijenio da se ponekad čini kao da svi na Balkanu “čekaju drugo poluvrijeme”, sa mnogo strasti, emocija i mržnje, te da Srbija to mora da izbjegne po svaku cijenu, ali ne zato što je slabija.

Vučić je podsjetio da je otišao u Srebrenicu prije sedam godina, pa da su bošnjački političari rekli da je to bila provokacija.

Idina vrh