Poziv za učešće u Programu podrške samozapošljavanju

27/07/2022
minuta čitanja

Uz podršku Evropske unije i Programa prekogranične saradnje IPA CBC BiH-Srbija 2014-2020, a kroz projekat “Podrška uspostavljanju i poboljšanju mehanizama za podršku samozapošljavanju kroz saradnju inovativnih lokalnih zajednica i novih preduzeća u prekograničnom području – SYSTEM”, Općina Novo Sarajevo, zajedno sa svojim projektnim partnerima, Općinom Ilijaš i Krovnom organizacijom mladih Srbije, je apsolutno opredijeljena da podržava poduzetnički duh i razvoj start-up preduzeća.

U malim ekonomijama poput zemalja Zapadnog Balkana su ključni mali i srednji biznisi, a pitanje startupa je posebno važno jer neke statistike pokazuju da oko 90 posto njih ne doživi drugu godinu poslovanja.

U cilju rješavanja pitanja nezaposlenosti prvenstveno mladih, kao ključnog ekonomskog i socijalnog izazova za region, kroz projekat SYSTEM pokrenut je Program podrške samozapošljavanju, konkretan doprinos kroz edukativnu podršku i mentorsku podršku u razvoju biznisa.

Ulaganje u preduzetništvo i stvaranje novih prilika za zapošljavanje mladih je ključ kojim se može otključati ubrzani ekonomski i društveni razvoj na Zapadnom Balkanu, i daje zamah jačoj, inovativnijoj i dinamičnijoj ekonomiji u regionu, ističu partneri na projektu SYSTEM.

Zato, pozivaju da iskoristite jedinstvenu priliku i uz njihovu pomoć naučite kako da razvijete vašu ideju i pokrenete svoj biznis.

Učesnicima će biti osigurana podrška u jačanju ličnih preduzetničkih kapaciteta, razvoju modela i poslovnog plana za svoj poduhvat, tehničkoj implementaciji proizvoda i/ili usluga kao i prezentaciji poslovnih planova potencijalnim investitorima. Poslovnim poduhvatima koji dobiju pozitivnu ocjenu bit će ponuđena mentorska podrška u oblasti finansiranja iz EU fondova, razmjena iskustva i prenos najboljih praksi od uspješnih preduzetnika kao i promocija i međunarodno povezivanje.

Program će se realizovati kroz 6 modula, u periodu od septembra 2022. do aprila 2023. godine, a u dogovoru sa prijavljenim kandidatima, i to:

  • Edukacija na temu “Kako razviti inovativan proizvod/uslugu” (1 dan)
  • Edukacija za uspješno pisanje projekata i apliciranje na EU fondove (5 dana)
  • Mentorska podrška biznisima u trajanju do 50h po kandidatu
  • Trening na temu Prenos najboljih praksi od uspješnih preduzetnika (1 dan)
  • Studijska posjeta Hrvatskoj ili Sloveniji (3 dana)

I naravno, sve to BESPLATNO, zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije i partnerima na projektu.

Ako imate projektnu ideju i želite iskoristiti besplatnu edukaciju i mentorsku pomoć u kvalitetnom razvoju biznis ideje – PRIDRUŽITE SE.

Popuni formular i pošalji ga do 01.08.2022. godine. na e-mail: euprojekatsystem@gmail.com

Poziv je otvoren za sve zainteresovane osobe sa prijavljenim mjestom boravka na području Kantona Sarajevo u BiH, Grada Sremska Mitrovica i Grada Loznica u Republici Srbiji, a koje imaju poslovnu ideju i žele pokrenuti biznis. Pri izboru učesnika prednost će imati nezaposlene osobe, mladi ispod 30 godina i žene.

Broj mjesta je OGRANIČEN.

Ukoliko si zainteresovan/a, u javnom pozivu ćeš pronaći više informacija, a koji je dostupan na:

Idina vrh