‘Priručnik za ishranu pacijentica oboljelih od karcinoma dojke’ predstavljen u Sarajevu

29/03/2022
minuta čitanja

“Priručnik za ishranu pacijentica oboljelih od karcinoma dojke” autorica Emine Maleškić i Sanite Maleškić Kapo, specijalista nutricionizma promoviran je u Sarajevu u organizaciji “Think pink – zajedno smo jedno”. 

Namijenjen je pacijentima koje se liječe od karcinoma dojke i svim onima kojima je dijagnosticirana bolest. Publikacija je također namijenjena članovima porodice, prijateljima i osobama koje će pružati pomoć, njegu i podršku oboljelom u toku njegovog liječenja i oporavka.

Priručnik za ishranu pacijenata/pacijentica oboljelih od karcinoma dojke ima za cilj da riješi dileme i pruži odgovore na najčešća pitanja i probleme vezana za ishranu, koji mogu predstavljati poteškoće oboljelima i njihovim porodicama.

Pacijentima moraju biti dostupne stručne i naučno utemeljene informacije koje će dobiti od stručnjaka – ljekara, farmaceuta i nutricionista.

– Tokom dugogodišnjeg rada uvijek nam je bio cilj olakšati i pomoći ženama koje se susreću sa teškom dijagnozom. Svjesni činjenice koliko ishrana utiče na ukupno stanje našeg organizma, a naročito osoba čiji je organizam oslabljen bolešću, teškim tretmanima i hemoterapijom odlučili smo uključiti se u pripremu, publiciranje i distribuciju priručnika. Ovo je samo početak aktivnosti kojima ćemo govoriti o važnosti zdrave ishrane u procesu oporavka osoba oboljelih od karcinoma dojke – kazala je direktorica organizacije “Think pink – zajedno smo jedno” Nela Hasić.

Autorica Emina Maleškić, specijalistica nutricionizma je govoreći o tome kako se zapravo “rodila“ ideja za izradu priručnika, kazala da je pohađajući specijalistički studij Nutricionizma na Univerzitetu u Sarajevu, postala svjesna činjenice da na području Balkana ne postoji jedan ovakav priručnik koji bi pacijenticama oboljelim od karcinoma dojke služio kao vodilja u ishrani.

– Već tada sam znala šta će biti tema i područje istraživanja, te je upravo moj specijalistički rad, na temu “Evaluacija prehrambenih navika i provođenja nutritivne terapije oboljelih od karcinoma dojke” bio polazna osnova za izradu priručnika. U istraživanju su učestvovale članice udruženja oboljelih od karcinoma dojke iz cijele Bosne i Hercegovine, u rekla bih najtežem trenutku za nauku, za provođenje jednog ovakvog istraživanja, a to je period pandemije kada nije bilo jednostavno doći do podataka i provesti istraživanje ove vrste. Upravo zbog toga, moram izraziti ogromnu zahvalnost udruženju Think pink – Zajedno smo jedno, koje je, na čelu sa Nelom Hasić i omogućilo izdavanje ovog priručnika – kazala je Maleškić.

Epidemiološki podaci govore da je karcinom dojke najčešće dijagnosticirano maligno oboljenje i najčešći uzrok smrtnosti od malignih oboljenja među ženama, kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini. Procjenjuje se da svakih 15 sekundi jednoj ženi u svijetu bude dijagnosticiran karcinom dojke.

Autorica Sanita Maleškić Kapo, specijalistica nutricionizma, kazala je kako nakon dijagnosticiranja bolesti većina pacijenata želi pridonijeti svome izlječenju.

– Prvo čega se sjete i na što mogu sami uticati jest njihova ishrana. No, tada se suoče s pitanjima na koja ne znaju sami odgovoriti: “Kako se trebam hraniti? Koje namirnice smijem konzumirati? Trebam li uzimati dodatke ishrani?” U želji da što bolje podnesu liječenje, održe svoj imuni sistem u dobrom stanju i zaštite zdrave stanice ili povećaju šansu za uništenje malignih stanica, pacijenti često na svoju inicijativu ili zbog uticaja članova porodice, prijatelja, medija te raznih internetskih portala, posežu za raznim i mnogobrojnim dodacima ishrani koji katkad nisu prikladni za njih s obzirom na dijagnozu i vrstu liječenja. Stoga je upravo edukacija i savjetovanje pacijenata oboljelih od karcinoma dojke o ishrani, ali i adekvatnoj upotrebi raznih dodataka ishrani kroz jedan ovakav priručnik od izuzetne važnosti za dobre ishode liječenja – kazala je Maleškić Kapo.

Priručnik se nalazi u paketićima koji su i ove godine pripremljeni za svaku novooperisanu ženu u Bosni i Hercegovinu, a bit će distribuiran i kroz mrežu Udruženja Think pink u čitavoj Bosni i Hercegovini, te kroz Centre za dojku u BiH.

Sarajevodanas/FENA

Idina vrh