Protest aktivista u Sarajevu: Upozorili na važnost smanjenja konzumacije mesa

23/07/2022
1 minuta čitanja

Danas je u Sarajevu ispred Vječne vatre održano protestno okupljanje protiv konzumiranja namirnica životinjskog porijekla kojemu je prisustvovalo desetak učesnika koji su poslali poslali poruke kako i životinje žele da žive.

Brojne organizacije i pojedinci proteklih godina promoviraju vrijednost i prednost konzumiranja veganske i vegetarijanske hrane, posebno u smislu poboljšanja zdravlja ljudi, ali i zaštite životinja čije se meso svakodnevno konzumira u iznimno velikim količinama diljem svijeta što dovodi i do povećanje stopa globalnog zagađenja

Aktivisti su danas u Sarajevu poslali poruke o tome u kakvim uslovima žive i u kakvim objektima borave životinje koje se uzgajaju za potrebe ljudi. Najčešće se radi o stravičnim uslovima, a životinje nerijetko i svoj cijeli život provedu u kavezima koji nisu prikladne veličine čime se narušava njihovo zdravlje, a što predstavlja okrutnost nad životinjama.

Uzgoj životinja radi mesa, mlijeka ili jaja ima negativne posljedice po cijeli svijet, a mnoge države svoje građane ohrabruju da smanje upotrebu proizvoda životinjskog porijekla.

Idina vrh