Putin i Xi Jinping poslali poruku: Stvaranje unipolarnog svijeta poprimilo je ružan oblik

15/09/2022
1 minuta čitanja

Predsjednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Xi Jinping, održali su danas sastanak u okviru prvog dana samita Šangajske organizacije za saradnju gdje su iznijeli niz kritika prema zapadnim zemljama

Ovo je ujedno i prvi sastanak Xi Jinpinga i Vladimira Putina nakon otvaranja 24. Olimpijskih igara u Pekingu, a na ovom susretu koji je održan u Samarkandu lideri su razgovarali o nizu bilateralnih pitanja, ali i o međunarodnim odnosima.

Između ostalog, Vladimir Putin je na sastanku nedvosmisleno podržao “princip jedne Kine” prema kojem se Tajvan ne smatra nezavisnom državom te je osudio, kako ističe, provokacije Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja u Tajvanskom moreuzu.”Pokušaji stvaranja unipolarnog svijeta nedavno su poprimili apsolutno ružan oblik i neprihvatljivi su za ogromnu većinu država na planeti”, rekao je Putin.

Sličnog mišljenja bio je i kineski lider Xi Jinping.”Suočeni s kolosalnim promjenama našeg vremena na globalnom nivou, bez presedena u historiji našeg doba, spremni smo s našim ruskim kolegama da damo primjer odgovornih svjetskih sila i odigramo vodeću ulogu u donošenju odluka koje će promijeniti svijet i usmjeriti ga na putanju održivog i pozitivnog razvoja”, naglasio je Xi Jinping.

Također, lideri su pojasnili za kakav se svijet zalažu.”Zalažemo se za formiranje pravednog, demokratskog i multipolarnog svjetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu i centralnoj ulozi UN-a, a ne na nekim pravilima koje je neko smislio i pokušava da nametne drugima, a da ni ne objasni zbog čega to radi”, zaključili su lideri Kine i Rusije.

Idina vrh