Švicarska kupuje 36 borbenih aviona F-35A vrijednih 5,5 milijardi dolara

15/09/2022
1 minuta čitanja

Švicarski parlament danas je dao u konačno odobrenje za kupovinu 36 borbenih aviona Lockheed Martin F-35A Lightning II, bez čekanja na referendum u sporazumu vrijednom 5,5 milijardi dolara

Švicarska je prošle godine odabrala F-35 kao svoj borbeni avion sljedeće generacije, razbjesnivši protivnike u državi koji su tražili održavanje referenduma kako bi se spriječila, kako su nazvali, bespotrebna “Ferrari” opcija.

Vlada je saopćila da će potpisati ugovor bez referenduma, uz obrazloženje da je malo vjerovatno da bi kupovina mogla biti obavljena pod istim uslovima ako bi se o poslu ponovo pregovaralo kada ponuda istekne sljedeće godine.

Mnoge zemlje su povećale svoje izdatke na sisteme naoružanja, a iz Švicarske navode da je Finska odlučila da kupi 64 aviona F-35A, Njemačka 35, a Kanada 88.Borbeni avion F-35A je višenamjenski mlažnjak pete generacije, namijenjen kako za blisku borbu tako i za napade na zemaljske ciljeve.

Glavni finansijeri njegovog razvoja su SAD i Velika Britanija. Turska je takođe bila uključena u razvoj ovog aviona ali je nakon kupovine ruskog antiraketnog sistema S-400 izbačena iz programa.

Prethodni tekst

Putin i Xi Jinping poslali poruku: Stvaranje unipolarnog svijeta poprimilo je ružan oblik

Sljedeći tekst

Pokrenut disciplinski postupak protiv Diane Kajmaković: Zatražena suspenzija, evo za šta je terete

Idina vrh