Radnici BHRT-a poručili vlastima: Naši mikrofoni i kamere nisu politički obojeni 

28/03/2022
minuta čitanja

Samostalni sindikat radnika BHRT-a održao je danas protest zbog katastrofalnog stanja i blokiranih računa državnog javnog RTV servisa zbog čega mu prijeti gašenje.

Damir Smital, predsjednik Samostalnog sindikata radnika BHRT-a prvi se obratio na protestima rekavši da su ovdje danas zbog države BiH.

“Danas smo nažalost ponovo na istom mjestu i zbog istog razloga. Naša država je nažalost osuđena na nesposobne političare kojima su samo bitne fotelje. Neću se obraćati onima koji su pozivali na miniranje zgrade javnog servisa, niti onim lažnim promicateljima demokratskih vrijednosti koji pozivaju na neplaćanje RTV pretplate”, kazao je on.

Dodao je da će se, umjesto toga, obratiti onima kojima su “puna usta” Bosne i Hercegovine.

“Je li vas stid što prstima niste mrdnuli da se riješi pitanje javnog servisa. Od vas tražimo hitnu deblokadu računa BHRT-a, zakonsko rješenje o plaćanju RTV takse. Izmjene zakona se mogu uraditi po hitnom postupku u Parlamentu. Ako ne znate kako mi ćemo vam pomoći. Ukoliko ništa ne poduzmete niste ništa bolji od onih kojima se danas ne obraćamo. U stvari možda ste i gori”, poručio je Smital.

Predsjednik Koordinacije šest reprezentativnih sindikata u KS Faruk Bešlić osvrnuo se, između ostalog, na izjave člana Glavnog odbora SNSD-a i bivšeg sekretara te stranke Rajka Vasića da će minirati zgradu BHRT-a.

“Ne možete. Ne može se minirati javna riječ”, poručio je Bešlić sa govornice.

Poručili su vlastima da se mogu sučiti sa više od 800 krivičnih prijava svima koji ugrožavaju njihovu egzistenciju.

“Neće moći, ovo je protest upozorenja. Nećemo nijemo posmatrati propadanje. Preduzećemo sve što imamo na raspolaganju. Ipak smo mi sedma sila, kod nas su mikrofoni i kamere i nisu politički obojeni”, dodali su.

Zahvalili su se svima koji plaćaju RTV pretplatu.

“Valjda će i do nas stići taj novac da ne radimo džabe”, poručili su uposlenici BHRT-a.

Obratio se i proslavljeni bh. reditelj Dino Mustafić, rekavši da Parlament BiH ne rješava pitanje neplaćanja RTV takse i da sve što nema etnički predznak, a ima bosanski prefiks guše.

“Kada ne mogu da vladaju medijom onda mu presuđuju šutnjom u parlamentarnim klupama. Žele ostaviti samo u životu sluganske javne servise, koje su u nečijoj službi. Ne treba se čuditi da takvi političari u državnom javnom servisu vide problem koji se pod hitno mora riješiti. Za ovu kuću mnoge od nas veže emotivno pamćenje. Mi nemamo pravo da to zaboravimo. Ne smijemo dopustiti da ovo bez otpora ode niz vodu. Crni ekran sa ove televizije ne smije nikada biti pušten, nije ni u najcrnjim danima naše historije”, poručio je Mustafić.

Govorio je i jedan od uposlenika BHRT-a Vedran Drljević.

“Retrogradne politike čiji smo mi taoci neće proći. Mi smo tu da branimo javni servis i Bosnu i Hercegovinu. Jedinu našu državu. Velika većina uposlenika BHRT-a misli kao ja”, zaključio je on.

Idina vrh