Sudija koji je osudio Karadžića za ratne zločine radit će na krivičnom gonjenju Putina 

Britanski sudija Sir Howard Morrison koji je Radovana Karadžića osudio na doživotnu kaznu zatvora trebao bi savjetovati Ukrajinu i britansku vladu o privođenju predsjednika Rusije Vladmira Putina i njegovih savjetnika pravdi, piše The Telegraph.

Glavna državna advokatica Suella Braverman najavila je da će imenovati Morrisona da pomogne u procesuiranju ratnih zločina u Ukrajini i na Međunarodnom krivičnom sudu.

Morrison je deset godina bio sudija na Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) i predsjedavao je u sudskom procesu protiv Radovana Karadžića, koji kaznu služi u britanskom zatvoru.

Braverman je rekla da je taj potez pokazao britansku predanost tome da Putina i njegove vojnike privede pravdi, zbog čega bi na kraju mogli završiti u britanskom zatvoru.

“Može se činiti nezamislivim da bi i ruski ratni zločinci jednog dana mogli biti na optuženičkoj klupi. Ne sumnjam da je to bilo nezamislivo i Karadžiću i njegovim pristašama. A danas je iza rešetaka, služi kaznu u britanskom zatvoru”, rekla je Braverman.

Velika Britanija je također ponudila milion funti za podršku Međunarodnom kaznenom sudu i osigurat će istražitelje iz Scotland Yardove jedinice za ratne zločine i vojne obavještajne službe.

Braverman je istakla da zločini u Ukrajini neće biti oprošteni niti zaboravljeni.

“Bilo da ste ruski vojnik koji izvršava nezakonite naredbe ili izdajete takve naredbe, nećete biti sigurni od krivičnog progona. Uz svu snagu naših saveza i prijatelja diljem svijeta, Velika Britanija će učiniti sve što može da vas privede pravdi”, dodala je.

Morrison je jedan od najstarijih i najiskusnijih međunarodnih krivičnih advokata u Britaniji. Jedna od tragičnih ironija ruske invazije je da je Ukrajina jedna od kolijevki modernog međunarodnog krivičnog prava.