Sudija koji je osudio Karadžića za ratne zločine radit će na krivičnom gonjenju Putina 

28/03/2022
1 minuta čitanja

Britanski sudija Sir Howard Morrison koji je Radovana Karadžića osudio na doživotnu kaznu zatvora trebao bi savjetovati Ukrajinu i britansku vladu o privođenju predsjednika Rusije Vladmira Putina i njegovih savjetnika pravdi, piše The Telegraph.

Glavna državna advokatica Suella Braverman najavila je da će imenovati Morrisona da pomogne u procesuiranju ratnih zločina u Ukrajini i na Međunarodnom krivičnom sudu.

Morrison je deset godina bio sudija na Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) i predsjedavao je u sudskom procesu protiv Radovana Karadžića, koji kaznu služi u britanskom zatvoru.

Braverman je rekla da je taj potez pokazao britansku predanost tome da Putina i njegove vojnike privede pravdi, zbog čega bi na kraju mogli završiti u britanskom zatvoru.

“Može se činiti nezamislivim da bi i ruski ratni zločinci jednog dana mogli biti na optuženičkoj klupi. Ne sumnjam da je to bilo nezamislivo i Karadžiću i njegovim pristašama. A danas je iza rešetaka, služi kaznu u britanskom zatvoru”, rekla je Braverman.

Velika Britanija je također ponudila milion funti za podršku Međunarodnom kaznenom sudu i osigurat će istražitelje iz Scotland Yardove jedinice za ratne zločine i vojne obavještajne službe.

Braverman je istakla da zločini u Ukrajini neće biti oprošteni niti zaboravljeni.

“Bilo da ste ruski vojnik koji izvršava nezakonite naredbe ili izdajete takve naredbe, nećete biti sigurni od krivičnog progona. Uz svu snagu naših saveza i prijatelja diljem svijeta, Velika Britanija će učiniti sve što može da vas privede pravdi”, dodala je.

Morrison je jedan od najstarijih i najiskusnijih međunarodnih krivičnih advokata u Britaniji. Jedna od tragičnih ironija ruske invazije je da je Ukrajina jedna od kolijevki modernog međunarodnog krivičnog prava.

Idina vrh