Radovi na Južnoj obilaznici Mostara

11/02/2024
1 minuta čitanja

Izgradnja Južne obilaznice Mostara gradi se punom parom.

Prizore radova koji se izvode na izgradnje mostarske obilaznice M6.1 i izgradnje dionice Miljkovići-Rodoč – veza na M-17, Tunel Novi podijelila je širokobriješka kompanija Hering

Riječ je o velikom infrastrukturnom projektu za grad na Neretvi, a radovi bi se trebali završiti do kraja ove godine.

Ovaj projekt obuhvaća radove na dionici postojeće ceste, izmjenu dijelova trase, proširenje i ispravljanje krivina, odvodnju i sanaciju te na dijelu ceste izrada i trotoara.

Na ovoj dionici izgrađen je vijadukt “Marijanovića Draga” dug 200 metara i s visinom stubova preko 30 metara slovi za najzahtjevniji objekat u izazovnom svladavanju Kobilovače, uz probijanja brda za izgradnju najvećeg tunela Novi u BiH, vrijednog 25 milona KM.

Tunel Novi, dug 900 metara od ljeta 2022. godine probijaju širokobriješka kompanija Hering i kompanija Azvirt iz Azerbejdžana, dok nadzor provodi domaći konzorcij IGH i Integra iz Mostara i Divel iz Sarajeva.

Izgradnja tunela finansira se kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a radovi bi trebali biti završeni do kraja ljeta ove godine.

Istovremeno, radove koji su počeli u decembru prošle godine, na izgradnja pristupne ceste Varda – Rodoč, u dužini od 2.700 metara, vrijedne 2.480.400 maraka, izvode građevinske kompanije Putovi d.o.o. Grude, koji po ugovoru sa Gradom Mostarom podrazumijevaju rekonstrukciju saobraćajnice i treba okončati u ovoj godini.

(akta.ba)

Idina vrh