Kordić kritikovao antifašiste: Sijači mržnje i podjela, lažni moralisti

11/02/2024
minuta čitanja

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić danas je oštro osudio javni govor UABNOR Mostar te naveo kako on ne pripada civilizovanom i demokratskom društvu kojem Mostarke i Mostarci pripadaju.

“Gradimo Mostar okrenut budućnosti i zaustavimo veličanje zločinačkih ideologija”, napisao je na svojem službenom Facebook profilu gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Obraćanje Kordića prenosimo u cjelosti:

“Gradimo Mostar okrenut budućnosti i zaustavimo veličanje zločinačkih ideologija ( Iz deklaracije EU o osudi totalitarnih režima: “fašizam i komunizam dva su istovremena zla”)

Vjerujem da svaki žitelj Mostara razmišljajući o budućnosti svoje životne sredine razmišlja o ugodnijem okruženju, sigurnim radnim mjestima, razvoju gospodarstva, izgrađenim parkovima, i svemu onome sto čini život kvalitetnijim.

S druge strane, iz godine u godinu skupina ljudi koji se prestavljaju antifašistima noseći u rukama simbole jednog od najgnjusnijih totalitarnih režima. Možda bi i ove godine igrokaz koji isti glumci godinama izvode prošao bez reakcije, ali nemoguće je zanemariti kontekst u kojem se skupina mladosti, naše djece šeće središtem grada u kostimima koji simboliziraju budućnost, razvoj, a u isto vrijeme lažni molarizatori falsificiraju povijest i porukama podjela nastoje unijeti nemir u naše društvo.

Oštro osuđujem takav javni govor, koji ne pripada civiliziranom i demokratskom društvu kojem Mostarke i Mostarci pripadaju. Duboko sam uvjeren kako smo dovoljno sazreli kao društvo da demaskiramo lažno predstavljanje i sijače mržnje i podjela. Zahvaljujem MUP HNŽ na jučerašnjem adekvatnom nadzoru i upravljanju okupljanja u središtu Grada.

Grad koji kao gradonačelnik predstavljam podržava i podržavat ce sve slobode, provoditi reforme, kao i gledati u budućnost s iskrenom namjerom da svima napravimo ugodniju životnu sredinu”, napisao je Kordić na svom Facebook profilu.

Podsjetimo, veliki broj okupljenih građana obilježio je u Mostaru 79. godišnjicu oslobođenja Mostara od fašizma.

Umjesto defilea, na Partizansko spomen-groblje su došli autobusima pod jakom policijskom pratnjom, među kojima su i pripadnici Jedinice za operativnu podršku MUP-a HNK, odnosno, “specijalci”.

Policija je zabranila  šetnju antifašista do Partizanskog spomen groblja, a predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a (SABNOR) BiH Sead Đulić zbog toga je najavio pokretanje pravnih postupaka protiv odgovornih ljudi.

O svemu se naknadno oglasio i MUP HNK.

“Policija nije zabranila povorku Udruženju antifašista i boraca NOR-a Mostar, nego je predložila da se prijevoz do Partizanskog groblja obavi s autobusima”, rekao je Ljudevit Marić, portparol Uprave policije MUP HNK.

Kako je pojasnio, SUBNOR je najavio MUP-u HNK da će 10. februara od 13 sati imati šetnju od platoa zgrade Vlade FBiH do Partizanskog spomen groblja.

“Načelno Policijska uprava Mostar iz sigurnosnih razloga je predložila da se prijevoz obavi s autobusima, zbog sigurnosnih razloga jer u gotovo isto vrijeme imamo utakmicu u 13 sati na stadionu Pod Bijelim brijegom i Karnevalsku povorku u 12 sati”, rekao je Marić.

S obzirom na to da su za najavljene događaje raspoređene policijske snage, iz sigurnosnih razloga, ponovio je Marić, načelno je dogovoreno da se njihov dolazak na manifestaciju obavi autobusima.

“Dakle to nije zabrana, a cijela manifestacija događa se na Partizanskom groblju”, podvukao je.

Idina vrh