Raport saznaje: U inspekciju stigla prijava za poništenje doktorata Sebiji Izetbegović

15/03/2023
1 minuta čitanja

Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove stigla je prijava za poništenje doktorata direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović. Kako Raport saznaje u obrazloženju prijave navodi se da nije ispunila obaveze na postdiplomskom studiju. 

Podsjetimo, Senat Univerziteta u Sarajevu poništio je zvanje Sebije Izetbegović za magistra nauke u martu mjesecu. Tačnije, poništen je upis u Matičnu knjigu magistranata. Odluka je donesena na sjednici Senata. 

Odluka je donesena za 30 glasova “za”, pet je bilo “protiv” i šest “suzdržanih”. Sjednici je prisustvovao 41 od ukupno 48 članova Senata.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj kazao je tada da Izetbegović “nije ispunila sve ispitne obaveze na Medicinskom fakultetu u Sarajevu”.

“Sporno je što diploma magistra nije dostavljena Univerzitetu i ne postoji”, naglasio je Škrijelj.

ponedjeljak je rektor Univerziteta u Sarajevu i zvanično potpisao rješenje.

Kako je za Raport ranije pojašnjeno ovo rješenje je konačno i stupa na snagu danom donošenja. Rješenje je poslato Sebiji Izetbegović, Medicinskom fakultetu u Sarajevu, nadležnom Ministarstvu. Svakako rješenje je poslato i Senatu, a putem službenih servisa će se poslati i Službenim novinama u skladu s odlukom Senata. 

Poznato je već da upis na doktorski studiji imaju kandidati sa zvanjem magistra. Ranije za medije je to pojasnio i sam rektor. Naveo je da može doći do poništenje doktorata Sebije Izetbegović. 

“Budući da se ovom odlukom poništava zvanje magistrice, ova odluka može značiti da će Izetbegović izgubiti i zvanje doktorice nauka te time i profesorice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu”, pojasnio je Škrijelj.

Idina vrh