Režimski sudija šokirao naciju: Oslobodio Osmicu i Mutape, na redu Novalić!

26/11/2022
minuta čitanja

Danijal Hadžović

Optužene u predmetu „Mutap i drugi“ za prikrivanje dokaza o ubistvu Dženana Memića u četvrtak je oslobodio sudija Branko Perić.

Sudija za SDA

Branko Perić je, također, oslobodio i SDA-ovog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmicu za zloupotrebu položaja, odnosno nelegalno izuzimanje snimka iz “BH Pošte”.

Branko Perić predsjedavajući je Sudskog vijeća i u predmetu „Respiratori“, koji se vodi protiv crnolistaša Fadila Novalića i saradnika za kriminalnu nabavku respiratora iz Kine tokom najvećeg pomora građana BiH od koronavirusa.

Podsjetimo, Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana, u više navrata je ponavljao kako ubistvo njegovog sina zataškava SDA.

A kada god se u Sudu povede neki proces povezan sa SDA ili njenim glavnim političkim protagonistima, slučaj uvijek zapadne Branka Perića. Koje li „koincidencije“!?

U svom obrazloženju presude Mutapu i grupi Perić je za Alisu Mutap, sada Ramić, koja je kobne noći bila s Dženanom i koja tvrdi da se ničega ne sjeća usljed „privremene amnezije“ (iako su vještaci u više navrata negirali ovakvu mogućnost), zaključio da je zbog tjelesnih povreda koje je zadobila i sama „oštećena“ te da kao takva ne može biti kriva, odnosno da i ona ima interes da se otkrije počinilac!

Perić je zaključio i da je Tužilaštvo slučaj temeljilo na „konstrukciji koja nije bila na čvrstim temeljima“. Periću pak konstrukcije nisu njegovi vlastiti zaključci u obrazlaganju presude da Alisa ima interes da se počinioci sankcioniraju, da se Zijad Mutap poslije ubistva ponašao razumno i normalno, da je normalno što su izbrisani i snimci s videonadzora koji su mogli otkriti šta se te kobne noći desilo, jer, prema njegovim riječima, „svima nam je poznato ko su najčešći gosti hotela na atraktivnim lokacijama“.

Suđenje kao farsa

Na ovu presudu je reagirao predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, koji je Perića nazvao “specijalcem režima” i naveo kako je „tokom suđenja vrijeđao tužioce, pomagao svjedocima optuženih, savjetovao ih javno, pred svima“.

Oglasila se i Sabina Ćudić, koja je poručila: „Kakav režim, takvo i pravosuđe.”

Ipak, novo dno beščašća Perić bi tek mogao dosegnuti. Naime, oslobađanje optuženih u predmetu „Mutap i drugi“ moglo bi biti samo uvertira za oslobađajuću presudu u predmetu „Respiratori“. U kuloarima se već mjesecima špekulira da je slučaj odavno već „odrađen“, odnosno da je Perić od početka spreman za donošenje oslobađajuće presude i da tu nikakvi dokazi ne mogu pomoći. Tačnije, oslobađanje Mutapa samo je psihološka priprema javnosti za Novalića.

U BiH se, sve je očiglednije, presude ne donose po pravu i pravdi, nego po političkim dogovorima, ucjenama i trgovinama. Na isti način na koji se i sudije pomno biraju za politički „osjetljive“ slučajeve.

Bit će pravde

U trenutku kada se sudija Branko Perić obratio Murizu Memiću rečenicom da je svjestan da je ovo za njega bio težak postupak, Arijana Memić mu je poručila da nije častan i da će “biti pravde” u ovoj državi.

– Sram Vas bilo! Bogom Vam se kunemo da neće ostati na ovome. Bit će pravde i za Dženana i za sve ostale – rekla je Arijana Memić.

Nakon toga Arijana i Muriz su napustili sudnicu gdje je trajalo čitanje obrazloženja oslobađajuće presude.

Nakon odlaska sutkinje Džemile Begović u punu starosnu penziju novi član Vijeća u predmetu “Fadil Novalić i drugi” postao je sudija Goran Radević, a dotadašnji član Vijeća sudija Branko Perić počeo je vršiti dužnost predsjednika Vijeća.

Idina vrh