Ružan prizor u Sarajevu, električni romobil završio u koritu Miljacke

25/07/2022
1 minuta čitanja

Sve su učestaliji problemi s električnim romobilima u Sarajevu, a posljednji u nizu jeste da je jedan od njih našao u koritu Miljacke.

Ovaj ružan prizor u naselju Čengić Vila je fotografisan, a fotografiju je objavilo udruženje za promociju biciklizma Giro di Sarajevo.”Po dojavi čitatelja, jučer (24. jula) zatekli smo vrlo neobičnu situaciju na desnoj obali Miljacke, neposredno uzvodno od Bosmalovog mosta. Tu je, u koritu rijeke, ležao električni romobil firme Beebee. Pretpostavljamo da je riječ o neodgovornom korištenju i da niko nije povrijeđen”, istakli su u udruženju Giro di Sarajevo.

Električni romobili, koje je moguće unajmiti, se skoro svaki dan parkiraju na mjestima na kojima nije primjereno parkirati, čime se ugrožavaju drugi učesnici u saobraćaju, prije svega, pješaci.

U posljednje vrijeme nerijetko se dešavaju i saobraćajne nesreće u kojima učestvuju ovi romobili. Ovo je posljedica nepostojanja odgovarajućih propisa i infrastrukture. U Kantonu Sarajevo je nedavno donijeta odluka da se električni romobili, kao i bicikla, mogu voziti isključivo na cesti. Međutim, mnogi su to ocijenili kao neprihvatljivim, jer se time ugrožava sigurnost, prvenstveno, onih koji koriste ova prijevozna sredstva.

U Bosni i Hercegovini još ne postoje jedinstveni propisi kojima se reguliše korištenje električnih romobila. Pa tako Republika Srpska i Kanton Sarajevo imaju svoje, različite propise.

Idina vrh